octavia69 a scris:
cine ar trebui sa plateasca o expertiza contabila judiciara si in cat timp de la incheierea acesteia trebuie ea achitata?
Art. 20 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 (actualizata), prevede ca "suma stabilita drept onorariu provizoriu...se depune in 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea careia s- a incuviintat efectuarea expertizei"
Prin analogie, in lipsa unor precizari privind termenul achitarii onorariului definitiv, se poate spune ca in acelasi termen, de 5 zile, de la data comunicarii onorariului definitiv, ar trebui achitat.
Cu privire la cine ar trebui sa plateasca onorariul :
-fie partea la cererea careia s- a incuviintat dispunerea efectuarii expertizei, asa cum prevede art. 20 din OG nr. 2 /2000:
-fie de stat, din bugetele institutiilor sale, dupa caz: Ministerul Justitiei, Ministerul Public ori Ministerul Administratiei si Internelor, conform art. 189 din Codul de Procedura Penala, ca si cheltuieli judiciare.
Teoretic si legal, pentru solutionarea cauzelor deduse urmaririi penale si judecatii,( in speta , cele care necesita administrarea ca proba- expertiza contabila) statul ar fi obligat sa plateasca aceste sume reprezentand onorariile expertilor, incadrandu- le la capitolul cheltuieli judiciare. Ulterior, statul isi recupereaza cheltuielile respective, de la persoanele vinovate, la sarsitul procesului de judecata.
In practica, insa, se invoca numai textul de lege prin care partea/ partile sunt obligate sa plateasca aceste onorarii.
Explicatii cu privire la ceea ce se intampla in practica, sunt multe:
- este mai usor sa convingi justitiabilul sa plateasca decat sa urmezi caile intortocheate ale birocratiei si sa lamuresti institutia ( care "tipa" ca nu are bani, ca s- au terminat fondurile) pentru obtinerea banilor de la stat;
-este mai operativ pentru administrarea probei - expertiza judiciara, sa achite partea/ partile implicate: expertul depune raportul de expertiza daca este platit pentru munca sa;
-interesul si dorinta justitiabililor de a se solutiona cauza ii determina sa accepte sa plateasca;
...
Cam aceasta este practica intalnita la organele judiciare si la instante.
Opinia mea ramane, constant, aceeasi, bazata pe normele legale:REGULA este ca statul are obligatia sa avanseze sumele necesare pentru efectuarea actelor de procedura, pentru administrarea probelor ...EXCEPTIA este ca partile sa achite sumele respective.
:offtopic:
Numai ca, la noi, exceptia a devenit regula si - regula s- a transformat in exceptie!