avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza contabila judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza contabila judiciara

cine ar trebui sa plateasca o expertiza contabila judiciara si in cat timp de la incheierea acesteia trebuie ea achitata?
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 23:30, 9 August 2010
Expertiza fiind o proba urmeaza a fi platita, de principiu, de cel care o solicita.Termenul de achitare este dupa sosirea decontului si dispozitia instantei, pina la urmatorul termen de judecata.
Exista unele instante in care ar fi bine sa achitati dupa ce se pronunta instanta prin incheiere asupra cuantumului onorariului pentru a nu avea surpriza ca expertul sa traga de timp deoarece nu ati facut dovada achitarii onorariului.
Instanta poate decide si ca ambele parti sa suporte in mod egal contravaloarea onorariului expertului.
Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
Aurel Fleancu - Cabinet Individual de Avocat, Avocat
Expertiza se achita de catre cel care o solicita.Conform ordonantei 2/2000 actualizata:
ART. 23
(1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnica judiciara se stabileste de organul care a dispus efectuarea expertizei, in functie de complexitatea lucrarii, de volumul de lucru depus si de gradul profesional ori stiintific al expertului sau al specialistului. (2) Plata onorariului si decontarea altor cheltuieli, atunci cand este cazul, cuvenite expertului sau specialistului, se fac numai prin biroul local pentru expertize judiciare tehnice si contabile.
ART. 24
(1) Dispozitiile art. 15-23 se aplica si in cazul expertizei contabile judiciare.
(2) Expertizele contabile judiciare pot fi efectuate numai de experti contabili atestati in conditiile legii
octavia69 a scris:

cine ar trebui sa plateasca o expertiza contabila judiciara si in cat timp de la incheierea acesteia trebuie ea achitata?


Art. 20 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 (actualizata), prevede ca "suma stabilita drept onorariu provizoriu...se depune in 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea careia s- a incuviintat efectuarea expertizei"

Prin analogie, in lipsa unor precizari privind termenul achitarii onorariului definitiv, se poate spune ca in acelasi termen, de 5 zile, de la data comunicarii onorariului definitiv, ar trebui achitat.

Cu privire la cine ar trebui sa plateasca onorariul :
-fie partea la cererea careia s- a incuviintat dispunerea efectuarii expertizei, asa cum prevede art. 20 din OG nr. 2 /2000:
-fie de stat, din bugetele institutiilor sale, dupa caz: Ministerul Justitiei, Ministerul Public ori Ministerul Administratiei si Internelor, conform art. 189 din Codul de Procedura Penala, ca si cheltuieli judiciare.

Teoretic si legal, pentru solutionarea cauzelor deduse urmaririi penale si judecatii,( in speta , cele care necesita administrarea ca proba- expertiza contabila) statul ar fi obligat sa plateasca aceste sume reprezentand onorariile expertilor, incadrandu- le la capitolul cheltuieli judiciare. Ulterior, statul isi recupereaza cheltuielile respective, de la persoanele vinovate, la sarsitul procesului de judecata.

In practica, insa, se invoca numai textul de lege prin care partea/ partile sunt obligate sa plateasca aceste onorarii.

Explicatii cu privire la ceea ce se intampla in practica, sunt multe:
- este mai usor sa convingi justitiabilul sa plateasca decat sa urmezi caile intortocheate ale birocratiei si sa lamuresti institutia ( care "tipa" ca nu are bani, ca s- au terminat fondurile) pentru obtinerea banilor de la stat;
-este mai operativ pentru administrarea probei - expertiza judiciara, sa achite partea/ partile implicate: expertul depune raportul de expertiza daca este platit pentru munca sa;
-interesul si dorinta justitiabililor de a se solutiona cauza ii determina sa accepte sa plateasca;
...

Cam aceasta este practica intalnita la organele judiciare si la instante.

Opinia mea ramane, constant, aceeasi, bazata pe normele legale:REGULA este ca statul are obligatia sa avanseze sumele necesare pentru efectuarea actelor de procedura, pentru administrarea probelor ...EXCEPTIA este ca partile sa achite sumele respective.

:offtopic:
Numai ca, la noi, exceptia a devenit regula si - regula s- a transformat in exceptie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamantul nu achita onorariul expertului ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca intr-un proces reclamantul care a cerut expertiza contabila nu o achita , tot cere termen pentru a achita si expertii nu depun expertiya ce pot ... (vezi toată discuția)
Cat costa o expertiza ? florescu58 florescu58 Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) . (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)