Nelamurirea mea ar suna cam asa :
Stau la casa, proprietate privata.
Vecinul are casa lipita de gardul care desparte proprietatile pe toata lungimea lor.
Vecinul doreste sa isi izoleze termic casa dar casa fiind fix pe hotar nu poate sa faca acest lucru decat cu acces la mine in curte.
In urma unor conflicte mai vechi ce dateaza din vremea santierului care a fost pana a construit casa nu as putea fi de acord cu accesul pe proprietatea mea sub nici o forma.
Acesta ar putea sa apeleze la alpinisti utilitari cu care sa faca izolatia atarnati in corzi deasupra curtii mele. Ar fi legal ? Pot sa fac ceva? Se incadreaza la incalcarea proprietatii?
Caracterul servitutii poate fi "temporar" nicidecum "temporal".
Orice judecata are caracter de contradictorialitate, se pot dispune expertize, astfel ca judecatorul nu "dicteaza" o solutie.
Nu fiti asa de categoric in termeni fara o sustinere legala.
Aveti toata dreptatea in privinta cuvantului-temporar-temporal.A fost o simpla greseala de exprimare,cunosc sensul ambelor cuvinte,dar e bine ca putem sa ne corectam si ca avem cine sa ne corecteze..O sa fiu mai atenta pe viitor.
Judecatorul emite o sentinta,decizie,hotarare judecatoreasca ,depinde de rangul instantei,si da-este necesara o expertiza care sa determine pagubele eventuale produse de lucrarea vecinului.Din aceasta cauza am si recomandat forma amiabila,nu dureaza cat o procedura in instanta si in plus nu e costisitoare .
Problema e destul de ciudata.Deasta nu a existat nici intelegere intre familii.
Casa vecinului este pusa pe hotar.Este foarte mare d+p+2+m.
Fiind pusa pe hotar cand intru in curte am impresia ca m-am asezat cu casa mea langa marele zid chinezesc :).Curtea mea practic a devenit un culoar de trecere intre marele zid al vecinului si casa mea.Soare mai am 2 ore pe zi..mucegai in toata casa, varuiesc o data pe an ca se crapa peretii etc.
Problemele sunt din timpul santierului. Am avut nu de putine ori, discutii aprinse cu vecinii care foarte aroganti pe vreme aceea nici nu vroiau sa auda de noi.Ca pica bucati de B.c.a. ca pica ciment, ca pica diverse scanduri de la constructie, ca ditamai mastodontu de casa se duce usor usor in pamant si trage si mica mea coliba dupa ea si apar crapaturi etc.
Ei au avut bani, noi nu ! Si uite asa s-a construit ilegal.Casa lor incepe bine, la partea din strada, undeva la mijloc e intrata 6 cm in curtea noastra iar spre sfarist este intrata 15 cm in curtea noastra ( este zidita stramb ).
Din cate am intrebat in stanga si in dreapta oricum sunt cu mainile legate ca..oricum nu se mai darama nimic..eventual ii da amenda ceea ce nu ma ajuta prea tare.
Si acum, dupa toate astea, s-a ajuns la stadiul in care stimabilului ii mucegaieste casa ca nu a reusit s-o tencuiasca si s-o izoleze..
Dupa toate mizeriile pe care le-am auzit tot acest timp, prefer sa muncesc ore suplimentare si s-o tin langa din proces in proces decat sa imi rada in fata si sa isi bata joc iarasi de casa asta mica a mea de mine si de familia mea.
Asta ca sa explic pe scurt de ce refuz intelegerea amiabila :))
Buna ziua,
imi puteti spune si mie va rog frumos cum trebuie sa procedez in urmatorul caz: tatal meu a devenit mostenitor absolut prin efectuare succesiunii si renuntarea surorii lui la succesiune, el ramanand mostenitor peste casa parinteasca si pamanturile dobandite de la parintii sai. Casa are un loc care se numeste ,,silistea,,casei care este destul de mare, bunicii mei separand casa de curtea aceea imensa....la succesiune sora tatalui meu vroia acea parte de pamant dar notarul a spus ca nu poate separa casa de ,,silistea,, ei. Atunci tatal meu a facut o intelegere in fata notarului cu sora lui ca sora lui sa aiba dreptul sa munceasca acea siliste adica sa o cultive si sa dispuna de roadele ei, repet tatal meu ramanand mostenitor peste tot. Acum sora lui vine si spune ca in urma acelei intelegeri la notar, ea ar vrea sa-i construiasca fiicei ei o casa....are dreptul sa faca asta, avand in vedere ca tatale meu este mostenitorul absolut, ea renuntand la partea ei in favoarea tatalui meu? la primarie cand s-au dus sa plateasca impozitul la casa si pamant, li s-a spus ca tatal meu trebuie sa plateasca impozitul fiind mostenitorul conform titlului de mostenire, intelegerea notariala neavand nici o valoare la primarie...el se ia dupa actele legale nu dupa intelegeri...vreau sa-mi spuneti ce lege sa invoc ca si incalcare a unei proprietati private, avand in vedere ca nu are voie sa intre pe acel pamant si in casa fara acordul tatalui meu si totusi au facut-o....va intreb fiindca mi-e teama sa nu se apuce de constructie si noi sa nu mai putem face nimic....in speranta ca m-ati inteles si-mi veti raspunde, va multumesc anticipat.