stiu ca in L 319 scrie ca Angajatorul este cel care raspunde in final de orice situatie de SSM, insa intr-o firma unde exista sefi de lucrare sau parte tehnica/de productie, nu isi asuma raspunderea seful direct al angajatului in cauza? Adica, cel ce transmite o anumita sarcina de executat?
Daca e asa Resp. SSM raspunde pentru instructajul caror angajati - TESA? Il mai face pe cel pentru angajatii aflati sub seful de lucrare?
Angajatorul de ce mai raspunde daca toata "raspunderea" s-a impartit?
Cum ar trebui trecut in fisa de post a sefului de lucrare - "isi asuma raspunderea privind efectuarea instructajului SSM" sau "privind respectarea si aplicarea cunostintelor dobandite in timpul instructajului SSM"?
1. "protectia muncii" nu mai exista. In legislatia actuala se vorbeste de SSM (securitate si sanatate in munca). pentru PSI - ai legea 307/2006, dar, dpdv al ssm, in unitate trebuie sa fie personal ce poate actiona in caz de incendiu - atributii in fisa de post, instruire privind interventia in caz de situatii de urgenta - ai fisa de instruire in domeniul situatiilor de urgenta.
2. Conform legislatiei ssm, instruirea periodica se face de conducatorul locului de munca pe baza unei tematici anuale + grafic de instruire aprobat de conducatorul unitatii. Daca aveti o organigrama gen: director, personal tesa, resp. SSM, sefi de echipa si lucratori in subordine, instruirea periodica se va face astfel:
- resp. ssm pentru personal TESA (ca doar n-o sa-i instruiasca directorul), sefi de echipa si director;
- sefii de echipa pentru lucratorii din subordine.
Intr-adevar seful direct este responsabil pentru distribuirea sarcinii de munca, respectarea legislatie, a instructiunilor de ssm prelucrate lucratorilor, alte norme interne cu care i-a instruit. Seful direct raspunde de aplicarea regulilor de securitatea muncii la locul de munca.
Nu strica insa sa faceti ronduri zilnice in zonele de productie sau acolo unde lucratorii isi desfasoara activitatea, ca poate observati anumite deficiente tehnice, electrice, proceduri de lucru incorecte, pe care le aduceti la cunostiinta conducerii in scris + propunere de masuri pentru remedierea celor constatate.
SSM-ul nu se face din birou, e munca de teren. E bine sa fiti printre lucratori, sa le mai atrageti atentia atunci cand nu respecta prevederile legale, etc.
3. In fata legii, pe linie SSM, unitatea prin conducatorul unitatii raspunde daca sunt constate abateri de la disciplina muncii. Deci amenzile vor fi pe societate, dar, angajatorul poate decide sanctionarea celor ce au incalcat normele de ssm.