avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj,cerere de intervenþie voluntarã?!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj,cerere de intervenþie voluntarã?!

Buna seara;
Sunt in partaj cu fostul sot si mama mea a facut o cerere de interventie voluntara.Ce sanse am sa recuperez o cota mai mare din apartamentul achizitionat in perioada casatoriei, in cazul in care mama ,,pentru achizitonarea acestui apartament ,mi-a imprumutat suma de bani necesata? Suma a fost data in prezenta a doi martori. Acesti martori . au semnat ca in prezenta lor, mama mi-a dat suma de bani (ei sunt citati ca martori in procesul de partaj). Suma de bani ,25000 ron,provine din vanzarea unui apartament al mamei. Diferenta de timp intre actul de vanzare -cumparare al mamei si actul meu de vanzare cumparare este de 3 zile. Pretul apartamentului meu, la momentul achizitiei a fost de 32000 ron. Diferenta a fost pusa de fostul sot prin un credit de nevoi personale-nenominale.
Ce sanse am?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:06, 12 August 2010
Ramane la aprecierea instantei.

Legal, nu aveti nici o sansa. Imprumutul trebuia facut in scris, macar sub semnatura privata, instanta decide daca accepta proba cu martori ( de obicei nu).
Daca suma a fost data cu titlu de imprumut, inseamna ca i-ati restituit mamei banii din venituri comune cu sotul. Deci tot1/2.
Va multumesc pentru raspuns!
Imprumutul e facut in scris,sub semnatura privata ,dar nu autentificat la notar.
Se tine cont?!
Multumesc!
Art. 1191. Dovada actelor juridice al cãror obiect are o valoare ce depãseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnãturã privatã.
Nu se va primi niciodatã o dovadã prin martori, în contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde cã s-ar fi zis înaintea, la timpul sau în urma confectionãrii actului, chiar cu privire la o sumã sau valoare ce nu depãseste 250 lei.
Pãrtile însã pot conveni ca si în cazurile arãtate mai sus sã se poatã face dovada cu martori, dacã aceasta priveste drepturi de care ele pot sã dispunã. (C. civ. 1173, 1176, 1192 si urm., 1294, 1416, 1533, 1597, 1621, 1686, 1704).
maria stoica a scris:

Imprumutul e facut in scris,sub semnatura privata ,dar nu autentificat la notar.
Se tine cont?!


E foarte bine atunci. Se tine cont:)
Referitor la raspunsul de mai sus ca ati fi achitat tot din veniturile comune, exista si varianta ca nu ati achitat inca, pt ca de asta e mama intervenient, sa isi recupereze paguba, nu?

Alte discuții în legătură

Va rog mai raspundeti-mi la inca o nelamurire danutza20 danutza20 am primit de curand o citatie in care tatal meu cere partajul si specifica in citatie la un moment dat (prin avocatul sau) dupa ce specifica ce bunuri au fost ... (vezi toată discuția)
O avocata ne-a pagubit de un apartament si 18000eur claral claral O avocata a asistat-o pe mama intr-o actiune, i-a castigat increderea, a devenit chiriasa intr-un apartament mostenit de mama, si \\"prietena\\" ei. In 2006, ... (vezi toată discuția)
Chitanță de mână pentru o parte din valoarea apartamentului (împrumut de la părinți). aș putea obține cotă majorată la partaj? Mihaela Stefan Mihaela Stefan La achizitia apartamentului pe care il detin impreuna cu sotul meu, au contribuit in mare parte parintii mei cu suma de 5000 de dolari USD, iar suma totala de ... (vezi toată discuția)