avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Chitanță de mână pentru o parte din valoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Chitanță de mână pentru o parte din valoarea apartamentului (împrumut de la părinți). Aș putea obține cotă majorată la partaj?

La achizitia apartamentului pe care il detin impreuna cu sotul meu, au contribuit in mare parte parintii mei cu suma de 5000 de dolari USD, iar suma totala de achizitie a apartamentului a fost de 6000 de dolari USD. Diferenta de 1000 de dolari USD, au reprezentat economiile noastre de familie. Tatal meu a scris o chitanta de mana, in care specifica faptul ca ne imprumuta pentru o perioada de 1 an, suma de 5000 de dolari USD, iar in cazul in care nu-i vom putea rambursa acesti bani, devine proprietarul apartamentului achizitionat. Acesti bani nu au fost rambursati niciodata. Chitanta a fost semnata de mine, sotul meu si de vanzatorii apartamentului cumparat, in calitate de martori. Sunt trecute si seriile buletinelor de identitate de la acea vreme. As vrea sa stiu daca acesta chitanta are valoare juridica si daca in cazul unui partaj, imi poate asigura o cota mai mare din valoarea apartamentului.
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:28, 22 Aprilie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o proba care coroborata cu alte probe care pot sa fie administrate in cauza poate sa dovedeasca o cota de contributie mai mare la dobandirea masei partajabile.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
apartamentul e bun comun si se va imparti pe din doua, nu rezulta de nicaieri ca ati contribuit cu mai mult. Tatal v-a imprumutat pe amandoi , iar dreptul la actiune al tatalui e prescris daca au trecut 3 ani de la data scadenta. Adica el nu mai poate recupera imprumutul decat daca vreti sa ii dati banii de bunavoie, asa ca apartamentul v-a ramas in egala masura amandurora.
Era perfect daca va dona dvs suma de bani si ati fi specificat asta in contractul de cumparare.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2018
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat timp nu au trecut 3 ani de la data cand trebuia restituit e in ordine si puteti cere. Daca au trecut peste 3 ani puteti face inca o chitanta/acord de mana in care prelungiti imprumutul cu cat vreti. Daca o datorie este recunoscuta de parti nu mai este prescrisa.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema dnei nu era restituirea sau nu a sumei imprumutate ci incercarea de a dovedi contributia mai mare sau exclusiva la dobandirea bunurilor ce compun masa partajabila.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domnule avocat Niculescu, Daca imprumutul este inca in termen, inseamna ca tatal are dreptul de a isi cere banii, implicit deci fata sa are acest drept daca tatal ii da un inscris in acest sens. Tatal poate face un act de donatie a sumei respective catre fata sa. Imprumutul se transforma in donatie catre fata. Donatia trebuie facuta la notar. Din 6000 fata ar detine 5000 de la tata si 500 din banii comuni iar sotul doar 500. Am avut proces cu o datorie prescrisa de peste 8 ani, dar care era inca recunoscuta de ambele parti. Culmea e ca cu toate ca datoria a fost recunoscuta, nu a putut fi fructificata pentru ca s-a venit cu asemenea pretentii absurde, incat nu i-au putut fi recunoscute prin proces.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Donatie valy2008 valy2008 In urma cu cateva luni,din cauza mai multor neintelegeri ,sotia mea a hotarat sa divorteze de mine. vazand ca nu se schimba mai nimic in tot acest timp am fost ... (vezi toată discuția)
Divort +partaj Squid Squid Buna ziua... In cazul in care dupa casatorie a fost achizitionat un apartament, la care eu am participat cu 65% din suma, pot pretinde acelas procent in ... (vezi toată discuția)
Bani partaj?! conpama conpama Am o intrebare cu privire la o suma de bani: m-am casatorit in anul 2002, iar la 6 luni dupa casatorie, am contribuit cu o suma de bani (5.200 DOLARI - ... (vezi toată discuția)