avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional la contractul colectiv de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional la contractul colectiv de munca neinregistrat la D.M.P.S.

Buna seara,
va supun atentiei o intrebare in ceea ce priveste modificarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate prin act aditional.

Ma numesc Ion Nicolae sunt angajatul unei S.C. care are semnat la nivel de unitate un contract colectiv de munca pe anul 2008-2009, inregistrat la registratura Directiei de Munca si protectiei sociale in data de 28.05.2008. In acest contract colectiv de munca era prevazut pentru nasterea unui copil acordarea unui ajutor in valoare de x EUR net din fondul social constituit la nivel de societate. La aproximativ 1 an diferenta, in data de 09.05.2009 s-a semnat un act aditional (nr. 1) la CCM pe anul 2008-2009, inregistrat la registratura D.M.P.S in data de 10.05.2009, prin care s-au abrogat anumite articole printre care si cel privitor la acordarea ajutorului in valoare de x Eur pt nasterea copilului, introducandu-se urmatorul paragraf "un salariu mediu pe companie se acorda mamei in cazul nasterii copilului, daca mama nu este salariata unitatii, sotul va beneficia de acest ajutor acordat". In data de 30.05.2009 odata cu nasterea copilului am facut cerere scrisa catre departamentul de HR prin care ceream acordarea ajutorului conform contractului colectiv de munca, in speta pentru acordarea salariului mediu pe companie avand in vedere ca sotia nu era angajata unitatii. Mi s-a spus ca trebuie sa atasez acestei cereri si o declaratie pe propria raspundere (un formular tipizat) ca sotia este/nu este angajata, lucru pe care l-am si facut - am declarat ca este angajata. In aceiasi zi am primit in cont echivalentul a x EUR, si nu a salariului mediu pe companie. Am cerut o lamurire daca este o coincidenta intre echivalentul a x EUR si a salariului mediu pe companie, iar raspunsul a venit sec: primeam un salariu mediu pe companie daca sotia nu era angajata. I-am raspuns ca actul aditional prevede foarte clar ca daca sotia nu este angajata unitatii (ceea ce nu era), tatal primeste acesti bani.
Mi s-a raspuns pana la urma ca a fost strecurata o greseala in redactarea actului aditional si a fost trecut din greseala "daca mama nu este angajata unitatii", in loc de "daca mama nu este angajata". Pe pagina de intranet a fost inlocuit acel act aditional la CCM inregistrat la D.D.S.S.F cu un alt act aditional, "corectat" in ceea ce priveste prevederea "un salariu mediu pe companie se acorda mamei in cazul nasterii copilului, daca mama nu este salariata, sotul va beneficia de acest ajutor acordat", insa acest act aditional nu are stampila registraturii D.M.P.S. Deasemenea din cunostiintele mele juridice, minime de altfel, fiind o eroare materiala trebuia facuta o erata la acest act aditional sau eventual un alt act aditional care sa-l inlocuiasca pe cel eronat.

Intrebarea mea este: Conform celor expuse mai sus sunt indreptatit sa primesc un salariu mediu pe companie avand in vedere ca acel act aditional "corectat" nu a mai fost inregistrat la D.M.P.S.sau ma multumesc cu cei x EUR acordati printr-un articol abrogat de acest act aditional?

Vreau sa adaug ca salariu pe unitate este cam de 5 ori mai mare decat cei x EUR.

Deasemenea avand in vedere ca este o prevedere a CCM, un ajutor, se aplica termenul de prescriptie de 6 luni conform Codului Muncii sau 3 ani? Fac precizarea ca raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa tina seama si de faptul ca acest ultim act aditional la CCM nu este inregistrat la D.M.P.S.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
pickwick, utilizator
Cel mai recent răspuns: pickwick , utilizator 08:29, 10 August 2010
1. Termenul de prescriptie este de 6 luni de zile , potrivit art.283 alin.1 lit.e C.mun. Termenul incepe sa curga de la data nasterii copilului.
Termenul de prescriptie nu este conditionat de faptul ca actul aditional la CCM este sau nu inregistrat la DMPS.

2. Pana la inregistrarea actului aditional de modificare a CCM in sensul aratat a doua oara sunt aplicabile prevederiel inregistrate la DMPS in dat de 10.05.2009.
Multumesc pentru raspuns,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu-bonus la nastere anca_2007 anca_2007 Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)
Prima pt. nastere saradina saradina este adevarat ca firma la care lucrez este obligata sa-mi dea o prima la nasterea copilului cu toate ca acest lucru nu este stipulat in contr. colectiv de ... (vezi toată discuția)