avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract donatie

Sunt casatorita si avem 2 copii majori. Sotul meu are un copil din prima casatorie.
Eu am in proprietate doua apartamente:
- unul contractat inainte de casatorie si achitat in totalitate de parintii mei (am din partea lor un document din care rezulta ca ei au achitat apartamentul in totalitate)
- al doilea a fost al parintilor mei si a ajuns in posesia mea in urma succesiunii, eu fiind unicul copil si mostenitor; si acest apartament a fost achitat in totalitate de parintii mei.
Am urmatoarea problema:
- in eventualitatea decesului meu stiu ca ar veni la mostenire pentru cele doua apartamente sotul meu si cei doi copii ai nostri, in cotele pe care le prevede legea
- dupa decesul si al sotului meu ar trebui ca la partea de mostenire care ii revine lui din cele doua apartamente sa vina atat copiii rezultati din casatoria noastra cat si copilul pe care il are din prima casatorie
Eu insa nu doresc ca vreun ban muncit de parintii mei sa ajunga la copilul lui din prima casatorie, pentru ca nu are niciun drept asupra muncii lor. Mi se pare logic si omenesc ca rodul muncii lor sa ajunga la descendentii lor directi, adica la cei doi copii ai mei pe care, de altfel, parintii mei i-au crescut cu multa dragoste pana la varsta de 7 ani.
Nu am posibilitatea sa intocmesc contracte de vanzare-cumparare intre mine si cei doi copii (am inteles ca trebuie sa demonstreze ca intr-adevar mi-au platit c/val apartamentelor).
Eu as dori sa fac contracte de donatie pe numele lor, pentru ambele apartamente, 50% din fiecare apartament, cu scutire de raport si cu clauza ca atat eu cat si sotul meu putem ramane in apartamentul in care locuim acum pana la moarte si ca putem incasa chiria de la apartamentul care a fost al parintilor mei. Cred ca as putea sa-l conving pe sotul meu sa dea o declaratie la notar ca in urma acestui contract de donatie el renunta la orice alte pretentii asupra acestor doua apartamente.
In caz ca intocmim acest contract de donatie, in eventualitatea ca decesul sotului meu survine dupa decesul meu, copilul sau din prima casatorie, mai poate ataca contractul de donatie sau orice alt act?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:25, 10 August 2010
Contractul de donatie descris de dvs. nu mai poate fi atacat de copilul sotului, daca decesele se intampla in ordinea ... prevazuta (?) de dvs.
Motivul: apartamanetele nu vor face niciodata parte din patrimoniul sotului dvs.

O singura hiba vad: declaratia aceea a sotului ca renunta la apartamente e cam ... inutila. Sotul insusi, dupa decesul dvs., poate ataca donatiile, caz in care pericliteaza tot ... esafodul.

ps. Bine gandit, esafod, de altfel. Va felicit pentru prevedere si grija!
Dupa parerea dv., ar exista posibilitatea intocmirii vreunui act care sa nu-i permita sotului meu sa atace donatiile? Sau trebuie sa ma bazez pe intelegerea lui...
din pacate nu exista o modalitate care sa va fereasca de o eventuala actiune de revocare a donatiei din partea sotului dvs.
Cata vreme copiii dvs. nu vor presta intretinere catre dvs., alta modalitate pentru copii sa fie la adapost de pretentiile sotului, nu exista.
Cel putin nu in timpul vietii dvs. :(
Buna, rea, asta este legea romanesca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de v-c irina_1234 irina_1234 Sunt casatorita de 27 de ani si din aceasta casatorie au rezultat 2 copii care in prezent au 25, respectiv 20 de ani. Sotul meu are un copil din prima ... (vezi toată discuția)
Impartire avere prin acordul partilor lucit lucit Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: Parintii traiesc. Ei au o casa cumparata impreuna in care locuiesc, iar tatal are alte 2 case si terenuri la tara, ... (vezi toată discuția)
Testament Dydy-bum Dydy-bum Detin un apartament si de curand m-am recasatorit.actualul meu sot are un copil major dintr-o casatorie anterioara. Ce drepturi au acestia la ... (vezi toată discuția)