Incep cu ...sfarsitul, adica ultima parte a celor scrise de dvs si care constituie si raspunsul scurt la o intrebare efectiva: ce trebuie sa faceti "pentru ca, indiferent cine va deceda primul (eu sau sotul) sa-mi feresc copiii de un proces pt. mostenire din partea copilului din prima casatorie a a sotului meu?"
In primul rand, in situatia in care (doamne fereste!), decedati dvs. prima, copilul din prima casatorie al sotului dvs. nu are ce cauta la mostenirea dvs. decat daca l-ati infiat, ceea ce nu pare a fi cazul. Acel copil va veni la mostenirea tatalui sau in momentul mortii acestuia, iar daca dvs. ati decedat inainte, atunci se pune problema faptului ca o parte din mostenirea dvs.ar putea ajunge la el.
Situatia, asa cum o prezentati este complexa si presupune luarea in seama si in discutie a mai multor aspecte juridice si de fapt: succesiunea mortii sotului si a dvs., claritatea situatiei juridice a bunurilor (apartamentul parind a fi principalul, dar si alte posibile "plati si bunuri obtinute cu banii dvs.") care include si eventuala claritate a probarii drepturilor, modul concret de participare la obtinerea bunurilor de catre dvs. si sot si multe alte aspecte foarte concrete. In acest sens va sfatuiesc sa contactati direct un specialist.
Din punct de vedere al intrebarii "donatie sau vanzare -cumparare" si aici sunt de discutat aspecte f. concrete. Este adevarat ca, din punct de vedere pur teoretico-juridic, ambele acte pot fi "atacate". Este insa vorba de acte juridice cu particularitati specifice fiecaruia (donatia este un act de vointa unilateral, solemn etc. iar v-c unul bilateral, sinalagmatic etc.) si care determina atat modalitati si forme asemanatoare de incheiere, dar in aceeasi masura, cauze comune dar si diferite de nulitate sau anulabilitate.
Toate acestea trebuie studiate cu referire cat mai exacta la situatia dvs. concreta.
Cu empatie
1.Pe numele cui este contractul de vanzare cumparare al apartamentului?Inteleg ca doar dv. ati fost cumparatorul si ca a fost inainte de casatorie.Prin urmare este intabulat doar pe numele dv. si este bun propriu si nu comun.Faptul ca ati mai platit la el si dupa casatorie nu-l transforma in bun comun. Solutia nu este donatia, ci spre exemplu, contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct in favoarea dv. si a sotului, pt. ca ma gandesc ca nu doriti ca in eventualitatea mortii dv. sa-l dati afara din apartament, ci doar sa nu mosteneasca o parte din apartament..
2.Apartamentul mostenit de la parinti este de asemenea numai al dv. fiind bun propriu.Deci, solutia ar fi contractul de vanzare cumparare.