avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau contract de V-C
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau contract de V-C

Sunt casatorita de 27 de ani si din aceasta casatorie au rezultat 2 copii care in prezent au 25, respectiv 20 de ani.
Sotul meu are un copil din prima casatorie cu care suntem in relatii foarte bune.
Doresc sa ma sfatuiti in problema urmatoare:
1. Aparamentul in care locuiesc cu sotul si cei 2 copii a fost construit inainte de casatorie (1981), cu un avans pe care mi l-au dat parintii mei si apoi, tot acestia, in urma vanzarii unei masini, mi-au dat banii necesari pt. achitarea integrala a apartamentului (pt. aceasta suma s-a incheiat un act de donatie la notar). In perioada 1982 (data casatoriei) si 1985 (data cand am achitat in intregime apartamentul), am inteles ca se considera ca si sotul meu a contribuit la plata ratelor respective.
2. De la parintii mei am mostenit un apartament, la decesul ultimului dintre ei, in 2005 (am certificat de mostenitor).
As dori sa stiu ce ar trebui sa fac pentru ca, indiferent cine va deceda primul (eu sau sotul) sa-mi feresc copiii de un proces pt. mostenire din partea copilului din prima casatorie a a sotului meu. Si, sincera sa fiu, doresc ca ceea ce s-a facut si platit cu banii obtinuti de parintii mei sa ramana mostenitorilor mei directi.
Am tot cautat pe net si am vazut ca atat donatia cat si contractul de V-C pot fi atacate. Ce ma sfatuiti?
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
irina_1234, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corneanu Mariana , Avocat 16:47, 9 Octombrie 2009
Din cate stiu eu donatia nu poate fi atacata, nu sunt in masura sa dau sfaturi, dar ma aflu intr-o situatie asemanatoare si avocatul mi-a spus ca donatia nu poate fi subiect de partaj.(in cazul meu)
Incep cu ...sfarsitul, adica ultima parte a celor scrise de dvs si care constituie si raspunsul scurt la o intrebare efectiva: ce trebuie sa faceti "pentru ca, indiferent cine va deceda primul (eu sau sotul) sa-mi feresc copiii de un proces pt. mostenire din partea copilului din prima casatorie a a sotului meu?"
In primul rand, in situatia in care (doamne fereste!), decedati dvs. prima, copilul din prima casatorie al sotului dvs. nu are ce cauta la mostenirea dvs. decat daca l-ati infiat, ceea ce nu pare a fi cazul. Acel copil va veni la mostenirea tatalui sau in momentul mortii acestuia, iar daca dvs. ati decedat inainte, atunci se pune problema faptului ca o parte din mostenirea dvs.ar putea ajunge la el.
Situatia, asa cum o prezentati este complexa si presupune luarea in seama si in discutie a mai multor aspecte juridice si de fapt: succesiunea mortii sotului si a dvs., claritatea situatiei juridice a bunurilor (apartamentul parind a fi principalul, dar si alte posibile "plati si bunuri obtinute cu banii dvs.") care include si eventuala claritate a probarii drepturilor, modul concret de participare la obtinerea bunurilor de catre dvs. si sot si multe alte aspecte foarte concrete. In acest sens va sfatuiesc sa contactati direct un specialist.
Din punct de vedere al intrebarii "donatie sau vanzare -cumparare" si aici sunt de discutat aspecte f. concrete. Este adevarat ca, din punct de vedere pur teoretico-juridic, ambele acte pot fi "atacate". Este insa vorba de acte juridice cu particularitati specifice fiecaruia (donatia este un act de vointa unilateral, solemn etc. iar v-c unul bilateral, sinalagmatic etc.) si care determina atat modalitati si forme asemanatoare de incheiere, dar in aceeasi masura, cauze comune dar si diferite de nulitate sau anulabilitate.
Toate acestea trebuie studiate cu referire cat mai exacta la situatia dvs. concreta.
Cu empatie

1.Pe numele cui este contractul de vanzare cumparare al apartamentului?Inteleg ca doar dv. ati fost cumparatorul si ca a fost inainte de casatorie.Prin urmare este intabulat doar pe numele dv. si este bun propriu si nu comun.Faptul ca ati mai platit la el si dupa casatorie nu-l transforma in bun comun. Solutia nu este donatia, ci spre exemplu, contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct in favoarea dv. si a sotului, pt. ca ma gandesc ca nu doriti ca in eventualitatea mortii dv. sa-l dati afara din apartament, ci doar sa nu mosteneasca o parte din apartament..
2.Apartamentul mostenit de la parinti este de asemenea numai al dv. fiind bun propriu.Deci, solutia ar fi contractul de vanzare cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot cumpăra un apartament de la tata, astfel încât soțul meu să nu aibă niciun drept asupra lui în caz de divorț? Camelia R Camelia R Buna ziua, exista vreo posibilitate sa fac contract de vanzare cumparare pt un apartament, proprietar este tatal meu si eu vreau sa-l trec pe numele meu, dar ... (vezi toată discuția)
Contract donatie ContSters162191 ContSters162191 Sunt casatorita si avem 2 copii majori. Sotul meu are un copil din prima casatorie. Eu am in proprietate doua apartamente: - unul contractat inainte de ... (vezi toată discuția)
Retragere donatie vasilecaras vasilecaras Buna seara. Ma numesc Vasile si in anul 2003 m-am recasatorit cu o persoana care are 2 copii din alta casatorie. Un baiat si o fata. Fata este casatorita si ... (vezi toată discuția)