avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire avere prin acordul partilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire avere prin acordul partilor

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie:
Parintii traiesc. Ei au o casa cumparata impreuna in care locuiesc, iar tatal are alte 2 case si terenuri la tara, obtinute prin mostenire.
Impreuna au doi copii, ambii casatoriti.
Toti au cazut de acord ca dupa decesul parintilor casa in care locuiesc sa revină unui copil, celelalte doua case ale tatălui sa revină celuilalt copil, iar terenurile sa fie impartire.
Ce modalitate exista petru a imparti averea astfel încât, dupa decesul unuia sau ambilor părinții copiii sa nu poata ataca in instanta modul de impartire, cu care acum sunt de acord. Se poate face un testament pe care ambii copiii sa-l semneze ? Dar se poate face un testament comun de catre ambii parinti pentru toate bunurile mentionate ?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 09:47, 14 Mai 2013
In acelasi testament nu pot testa doua persoane. Puteti face fie o imparteala de ascendent prin testament sau prin donatie. Eu v as sfatui sa faca donatie tatal si mama dvs. Astfel ca din timpul vietii dvs si fratele veti intra in stapanirea de drept aupra imobilelor, parintii dvs rezervandu si uzufructul . Donatiile sunt scutite de impozit. Ele se vor face cu scutire de raport si se va face vorbire in act ca fiecarer dintre copii a fost gratificat cu bunuri de valoare asemenatoare. Eventual fiecare copil poate fi declarant in actul de donatie al celuilalt ca este de acord cu instrainarea facuta de parintii lor si ca nu au nicio pretentie prezenta sau viitoare asupra bunului donat celuilalt frate.
Iar terenurile pot fi lasate daca doriti ca mostenire revenindu va fiecarui copil la decesul ambilor parinti 1/2 la fiecare, dupa dezbaterea mostenirilor si eliberarea certificatelor de mostenitor.
Donatia se face doar catre copii sau si catre sotiile acestora? Ce drepturi capata ele? In ce conditii bunurile obtinute prin donatie pot fi vandute ulterior?
Cum doreste donatorul sa faca donatia. daca donatoa este facuta exclusiva copiilor atunci sunt bunuri proprii ale acestora, la un eventual divort nu vor intra in masa partajabila, numai in caz de deces al vor avea si sotiile o cota parte din imobile prihn mostenire. Sau pot fi donate sotilor caz in care se va specifica clar in donatie si vor deveni bunuri comune.
Bunurile donate pot fi vandute ulterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se împarte moștenirea? MContender MContender În situația în care unu dintre părinți decedează cum se împarte moștenirea primită de ei după părinți lor? Detalii: În cazul în care există o ... (vezi toată discuția)
Buna seara! va rog sa ma ajutati cu un sfat. se da urmatoarea ... Ramsam Ramsam Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Se da urmatoarea situatie, cu nume fictive: Ion si Ana au 3 copii impreuna. Ion mai are un copil legitim ... (vezi toată discuția)
Tranzactii (vanzare/cumparare) de bunuri intre soti alfa19 alfa19 Se construieste o casa a familiei, la a 2-a casatorie. Fiecare avem cate un copil din prima casatorie si cate o mama. 1. Ce drepturi are sotul/sotia aupra ... (vezi toată discuția)