avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie CCC pentru al patrulea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie CCC pentru al patrulea copil

Cazul acestei doamne este urmatorul:
Are 4 copii nascuti dupa ianuarie 2006.Pentru cel de-al doilea si al treilea a beneficiat de indemnizatie crestere copil. A depus actele in vederea acordarii indemnizatiei pentru cel de-al patrulea copil dar , i s-a respins dosarul. Are dreptul sa conteste acest lucru.
Ce sanse are sa primeasca indemnizatie pentru al patrulea copil?
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
primaryteacher, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:29, 14 Octombrie 2011
Sanse? Niciuna.

Art. 6 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, precum şi stimulentul prevăzut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2), după data de 1 ianuarie 2006.

Asta prevede foarte clar OUG 148/2005.
Am sperat ca a intrat in vigoarea hotararea de care auzisem ca si mamele cu patru si cinci copii vor putea beneficia de indemnizatie.
ART.6,alin.2 din O.U.G.148 mai spune:
Se ia in calcul la stabilirea celor 3 nasteri si nasterea survenita pana la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, in
situatia in care solicitantii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta indeplinesc conditiile de acordare a
acestora dupa data de 1 ianuarie 2006.
Buna ziua,

Am un caz asemanator, doamna este la a patra nastere insa este in concediu de maternitate incontinuu din 2005, deci primul copil este nascut in 2005 si ceilalti in 2007, 2009 si acum ultimul in 2010.
As dori sa stiu daca mai beneficiaza de concediu de maternitate avand in vedere ca nu a mai platit contributiile de atata timp fiind tot in concediu si daca nu daca are dreptul la ceva ajutor?
AnomarG:
1. Pe perioada cat a fost in concediu de maternitate si in CCC pana la 2 ani a fost asigurata la Pensii si Sanatate in baza OUG 158/2005 si a OUG 148/2005 (deci nu era nevoie sa plateasca contributiile).

2. Acum, la al patrulea copil, nu mai poate beneficia de CCC pana la 2 ani dar are dreptul la un concediu fara plata, de 3 luni, conform OUG 148/2005:
Art. 6^1. - (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
(4) Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

Alte discuții în legătură

Se mai primeste indemnizatie dupa al treilea copil? furnisoara furnisoara Am inteles ca pana la 1 ian 2012 se primea indemnizatie pana la al 3-lea copil nascut dupa 2005 sau 2006. S-a schimbat aceasta in urma modificarilor ce s-au ... (vezi toată discuția)
Acordare concediu de crestere si ingrijire copil. george_raican george_raican Sunt intr-o mare problema si va rog sa ne ajutati. Sotia mea este insarcinata in luna a 8- a cu cel de-al patrulea copil. Pentru primii trei am primit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil la al cincilea copil manuta34 manuta34 am cinci copii si am beneficiat de indemnizatie la trei dintre ei acum imi spun ca nu mai beneficiez de indemnizatie la al cincilea primul este nascut in 2003 ... (vezi toată discuția)