avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii asigurari de sanatate 2009, cf. OUG ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii asigurari de sanatate 2009, cf. OUG 226/2008

Stimati domni si stimate doamna,

Imi desfasor activitatea ca persoana autorizata.
La regularizarea contributiei datorate la fondul de sanatate pentru anul 2009 am fost informat (in data de 10.08.2010) asupra urmatorului fapt:

Cota pe care o datoram pentru contributiile la asigurarile de sanatate pentru anul
2009 este de 6,5% si NU de 5,5%, cum am platit pe parcursul anului 2009.

Aceasta situatie se datoreaza interpretarii eronate (din partea CNAS) a OUG nr. 226/2008, unde la art. 1, alin. 1, lit. a se specifica o cotă de 5,5% datorata de angajat, prevazuta la art. 257 din legea 95/2006, care include la lit. b si veniturile din activitati independente, insa doar veniturile angajatului sunt considerate venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Prin urmare, noua cota de 5,5% datorata pentru anul 2009 se aplica numai veniturilor specificate in art. 257, alin. 2, lit. a) din legea 95/2006, de unde rezulta ca veniturilor specificate la literele b)-f) din acelasi articol de lege li se aplica in continuare cota de 6,5% valabila in anul 2006.

Din punctul meu de vedere este clar o scapare din partea guvernului, sau mai degraba o lipsa crasa de competenta in domeniul juridic a persoanei/persoanelor care au redactat textul ordonantei de urgenta.

Intrebarea mea:
Deoarece cota de 6,5% trebuia aplicata incepand cu ianuarie 2009, de ce nu mi s-a comunicat acest lucru in timp util, respectiv in timpul anului 2009 sau la inceputul anului 2010.
Mentionez ca eu am depus declaratiile porivind obligatiile de plata catre fondul asigurarilor de sanatate in data de 10.04.2009 pentru intreg anul 2009, cu plata trimestriala si mi s-a comunicat o cota a contributiei de 5,5%, iar softul casei de asigurari de sanatate a calculat de asemenea contributile datorate la cota de 5,5%.
De asemenea, in septembrie 2009 m-am prezentat din nou pentru regularizarea contributiilor pentru anul(ii) anterior(i) si NU mi s-a adus la cunostinta faptul ca ar fi aparut modificari cu privire la cota de contributie datorata pentru anul 2009.
Mai mult, in data de 08.03.2010 m-am prezentat din nou pentru depunerea declaratiilor aferente anului 2010, insa nici de aceasta data nu am fost informat cu privire la aceasta situatie, cu toate ca sunt acum in posesia unei copii a unui facsimil intern al CNAS, conform caruia acesta eroare de interpretare a fost identificata inca din luna iunie 2009.

Avand in vedere cele de mai sus, sunt indreptatit sa consider ca aceasta situatie nu mi-a foast comunicata cu buna stiinta, asteptandu-se regularizarea pentru anul 2009, cand pot fi aplicate si penalitati in cazul intarzierii la plata a sumei restante.
Prin urmare, va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac in acest sens, deoarece ma simt nedreptatit de institutiile statului, mai ales ca este vorba despre o asigurare pentru servicii pe care oricum nu le-am solicitat/primit si a caror aplicabilitate, fie vorba intre noi, a incetat deja de mai bine de 7 luni.

Cu stima,
Ing. Topor Dan
Cel mai recent răspuns: dan.topor , utilizator 16:00, 10 August 2010
Domnu Dan, eu am platit sanatatea retroactiv pe anii 2005-2009, procentul a fost 6.5% pentru acesti ani prin mai 2010. Stiam ca o prietena de-a mea a avut calculul facut la 5.5% pentru anul 2009 si am facut putin scandal pe la sanatate, intr-un final ajungand la serviciu juridic de la casa de pensii unde am fost "lamurit".

In mod normal daca contributiile au fost platite la timp (calculate la 5.5%) avand in vedere ca greseala le apartine, toate calculele fiind facute de ei, bunul simt spune ca ar trebui sa se plateasca cel mult 1% in plus, fara penalitati de intarziere.
Statul insa face si desface cum vrea, daca nu te opui probabil o sa ceara diferenta de 1% + penalitatile de intarziere. Daca te judeci cu ei, sunt in stare sa zica "calculatorul a gresit", de parca calculatoru are constiinta proprie, isi extrage singur din legi cotele si modul de calcul al contributiilor
Pentru anul 2010 care e situatia? Mie mi-au calculat la 5.5% contributia la sanatate, este 5.5% sau e de fapt 6.5%?
Domnule Popu,

Din cate am inteles, strict juridica, au dreptate cu privire la 6,5%. Sotia lucreaza la ANAF si zice ca au interpretat totusi legea corect. Nicio explicatie referitor la intarzierea cu care au interpretat-o corect.
Nu ma deranjeaza diferenta de 1 punct procentual.
Ma deranjeaza faptul ca timp de 1 an de zile dupa ce si-au dat seama de masura incompetentei lor, nu m-au aununtat in niciun fel, desi au avut ocazia.
In cal mai rau caz, puteau pur si simplu sa puna un afis mare deasupra ghiseului cu specificatia respectiva...
Referitor la penalitati, problema se pune altfel:
Conform normelor, ai termen de plata a sumei restante, fara penalitati, 60 zile de la data la care ai primit decizia de impunere finala pe anul anterior de la administratia financiara, or eu am depasit termenul cu 7 zile.
Problema este ca eu mi-am asumat aceasta intarziere la plata deoarece suma pe care STIAM ca o datorez in plus este de circa 400 RON.
In urma artificiului lor de incompetenta insa, suma restanta se ridica la peste 1.200 RON.
Sotia a nascut o fetita acum 3 saptamani, dupa ce a aflat in luna a 8-a de sarcina ca indemnizatia de crestere a copilului va fi redusa cu 15%.
Deci, cheltuieli in plus avem oricum... 800 RON nu sunt de ici de colo....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regularizare cass 2009 - 6,5% pentru activitati independente! Florian_K Florian_K Buna ziua! Deschid acest subiect aici pentru ca, fiind vorba despre interpretarea legislatiei (si un posibil abuz), cazul mi se pare a fi mai mult de ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate 2009 pt. avocati Orwell Orwell Va rog tare mult sa ma ajutati in lamurirea unei probleme! Precizez inainte de toate ca am calitatea de avocat. Am fost la Casa de Sanatate unde sunt ... (vezi toată discuția)