laura.avacaritei a scris:
am nevoie si eu de un sfat
in anul 2009 am incheiat un coontract in care pretul era ferm inclusiv TVA (19%), achitarea pretului este in rate, cum facturez cu vechiul TVA sau noul TVA - 24%, tinand cont de faptul ca contractul a fost incheiat in anul 2009 continand clauza ca pretul sete cer si real
parerea mea este ca pretul ramane "batut in cuie", asa cum s-a negociat in contract ("inclusiv tva",
indiferent de cota).
pentru ca altfel, ce ne-ar impiedica sa modificam si baza de impozitare (pretul fara tva) functie de "forma" in care se afla guvernul?:rolleyes:
adica, de exemplu, daca guvernul modifica cotele de contributii sociale aplicate asupra salariilor (componente ale pretului produsului/serviciului fara tva), ce facem, ne refacem repede pretul, functie de noile cote?:rolleyes:
eu unul nu prea cred. de fapt, e imposibil.
calitatea "partilor" implicate (persoane juridice platitoare/neplatitoare de tva, consumator final) nu inseamna decat variatiuni pe aceeasi tema.
pentru ca tva-ul nu este chiar asa "neutru" , cum pare la prima vedere, nici in cazul in care si cumparatorul este platitor de tva (cum ca l-ar deduce din tva-ul colectat aferent livrarilor pe care le face si el, sau chiar cere rambursare de la stat, functie de decont),
pentru ca o marire a cotei tva ii poate crea probleme suplimentare serioase de "lichiditati" imediate.
nici lui nu-i este total indiferent daca pretul contractat este, sau nu este, cu tva.
la consumatorul final, persoana fizica, lucrurile sunt foarte clare.
evident ca n-are cum sa accepte alt pret, decat ala pe care l-a contractat (inclusiv tva,
indiferent de cota). de fapt, mai corect ar fi, "pret
final, cu
toate taxele incluse", daca tot se face referire la taxe!
e ca si cum si-ar negocia cu "angajatorul" un salariu "brut", sau "net", cu tot ce inseamna asta ...
si el l-a negociat pe ala "net"-
final!... "cat ia in mana", "cat baga in buzunar", "cat duce acasa"! :)
nici sa n-auda de taxele statului:):)
nu exista baza legala pentru modificare unilaterala pret contractual ("ferm", negociat cu "taxa" inclusa) functie de birurile guvernului, fie ele si "pe valoare adaugata".B-)
numai daca birurile cresc si tot cresc, preturile la materii prime etc... cresc si iar cresc..., iar vanzatorul sa fie "obligat" sa mentina pretul contractual, cu care poate nu mai "acopera" mai nimic, l-ar duce cu siguranta la ruina...
atunci se intra in alta zona... ca sa nu "moara", daca el nu poate "adapta" pretul (ca nu vrea cumparatorul), poate cere interventia instantei...