avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept mostenitor colateral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept mostenitor colateral

Buna ziua!
Sotul meu este singurul mostenitor al unei matusi, singura sora a mamei sale decedate. Matusa este casatorita, neavand copii cu sotul ei care are rude mai indepartate. S-ar putea ca cei doi unchi sa aiba testament "unul pe celalalt". As dori sa stiu, in caz de deces al matusii ce drepturi are , sau DACA ARE, sotul meu, in ambele situatii, respectiv cu sau fara testament. Adica, daca in situatia de mostenitor colateral, inteleg ca asta este el, are drepturi si daca poate ataca un eventual testament.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: tonicadaniela , utilizator 11:23, 24 Septembrie 2007
Inteleg ca nu exista alti mostenitori.....
In ipoteza in care nu exista un testament in favoarea sotului supravietuitor, atunci sotul dumneavoastra, poate veni la succesiune impreuna cu sotul supravietuitor, caz in care sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire si colateralii privilegiati(sotul dumneavoastra) 1/2.
In ipoteza in care exista un testament in favoarea sotului supravietuitor, sotul dumneavoastra , facand parte din categoria colateralilor privilegiati, nu este rezervatar( nu are dreptul la rezerva succesorala) si nu poate cere reductiunea testamentului. El poate ataca testamentul , ca mostenitor legal, doar daca poate dovedi ca acesta nu a fost intocmit cu respecatrea conditiilor cerute de lege, sau daca dovedeste ca defuncta, a avut consimtamantul viciat la momentul incheierii actului......etc....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Avem drept la mostenire? bea1980 bea1980 Buna ,intrebarea mea e daca am avea drept de mostenire din partea tatalui in cazul in care parintii mei sunt divortati iar tatal meu s-a recasatorit intre ... (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)