avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legat de penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legat de penalizari

1. Penalizarile in cadrul asociatiei se pot aplica fara intocmirea unui document oficial scos de catre asociatia de proprietari?

2. Administratorul aplica in paralel cu sistemul de penalizari al asociatiei si repartizarea penalizarilor de la furnizori are dreptul sa faca acest lucru? Exista lege care interzice?

3. Penalitatile de la furnizor pot fi repartizate pentru toata asociatia sau doar pentru cei care au datorii?

4. Leagea 175/2010 se aplica in acest moment?

5. Administratorul prezinta lista cu intretinerea fara "data afisarii" cum pot sti eu cand s-a afisat intretinerea pe o anumita luna sa sa-mi pot calcula penalizarile.

6. Se poate cere un control financiar si legat de organizarea si functionarea asociatiei asociatiei?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:56, 11 August 2010
1. Penalizarile se calculeaza de catre administrator si se afiseaza pe listele de plata lunare. Calculul se face conform legii. Metodele si formulele de calcul difera (manual, pe calculator, in excell...) dar rezultatul trebuie sa fie acelasi.
2. Comitetul executiv ales de proprietari in adunarea generala stabileste sistemul de penalizari. Administratorul duce la indeplinire deciziile comitetului.
3. Penaliuzarile se calculeaza si se suporta numai pentru sumele restante. Cei care nu au restante (sau nu au avut restante) nu pot fi penalizati.
4. Inca nu sunt norme de aplicare a legii 175/2010, dar se poate incerca aplicarea ei.
5. Pentru nereguli cu privire la activitatea administratorului, adresati-va presedintelui si membrilor comitetului pe care i-ati ales.
6. Apelati in primul rand la cenzorul asociatiei. Apoi la primarie unde este un serviciu specializat pentru asociatiile de proprietari. Adunarea generala poate hotara angajarea expertize, costul acesteia fiind suportata de toti proprietarii.
gtxandrei a scris:

2. Administratorul aplica in paralel cu sistemul de penalizari al asociatiei si repartizarea penalizarilor de la furnizori are dreptul sa faca acest lucru? Exista lege care interzice?


S-ar putea sa locuim in acelasi bloc sau sa avem aceeasi firma de administratie. Si la mine in asociatie administratorul aplica ambele sisteme de penalizari in paralel. I-am sesizat presedintelui, a balmajit-o, luna urmatoare administratorul nu a mai calculat decat 0,2 %.
Eu stau de doua luni in bloc si din ce am vazut si auzit, sistemul de penalizari se aplica in urma unei decizii luate doar verbal.

1. In mod normal nu ar trebui ca in urma unei decizii a consiliului sa apara un document oficial care sa ateste acea decizie.

2. Organizarea si functionarea unei asociatii nu se face face dupa adoptarea unui "acord de asociere"?

3. In acel acord de asociere nu trebuie sa apra toate informatiile legate de asociatie, de drepturile si obligatiile fiecarui asociat, de penalitatile pentru neplata intretinerii?

4. Exista lege care sa interzica cumularea sistemul de penalizari al asociatiei si repartizarea penalizarilor de la furnizori?
Din ce m-am documentat daca asociatia percepe penalizari care se duc intr-un fond de penalizari, de acolo ar trebui platite penalizarile catre furnizori de utilitati.
Daca asociatia nu percepe penalizari ar trebui sa se repartizeze penalizarile catre furnizorii de utilitati.

Sistemul de penalizari poate fi prevazut in statutul asociatiei sau....stabilit ulterior intr-o sedinta a comitetului executiv in urma careia rezulta un PV. Deci este tot o forma scrisa a acestei reglementari in cadrul asociatiei.

Intr-adevar penalizarile rezultate prin aplicarea acestui sistem de penalizari se strang in fondul de penalizari din care se platesc penalizarile la furnizori, iar ce ramane este la dispozitia asociatiei ca alturi de fondul de reparatii sa poata fi folosit la lucrari de intretinere si reparatii a proprietatii comune.

In Legea 230/2007, precum si in HG.1588/2007 se gasesc atat drepturile si obligatiile proprietarilor, atributiile comitetului executiv, presedintelui, administratorului, cenzorului, dar si felul in care se reglementeaza aspectul sistemului de penalizari. Textul acestor doua acte le gasiti in primul topic din sectiunea nastra "Documentatie specifica asociatiilor de proprietari"

Nu cred ca inteleg ce vreti sa spuneti aici:
Daca asociatia nu percepe penalizari ar trebui sa se repartizeze penalizarile catre furnizorii de utilitati.



Stiu ca nu se pot aplica in paralel stemul de penalizari al asociatiei si repartizarea penalizarilor de la furnizori,
Penalizarile furnizorilor de utilitati pentru datoriile asociatia de proprietari din care fac parte sunt repartizate celor care au datorii la plata intretinerii si se cumuleaza cu sistemul de penalizari al asociatie.

Daca penalitatile de la furnizorii de utilitati sunt repartizate celor care au datorii la intretinere ar trebui sa nu se mai aplice si sistemul de penalizari al asociatiei.

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)