avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil pentru profesie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil pentru profesie liberala

Buna ziua!
Vreau sa va prezint o problema a unei prietene, medic, profesie liberala care trebuie sa ia o decizie zilele acestea legata de cheltuielile deductibile pe care le inregistreaza in contabilitate.
Recent a aflat ca este insarcinata asa ca peste 9 luni aproximativ va trebui sa beneficieze de indemnizatie de crestere a copilului.

Acum ar dori sa stie daca este mai avantajos sa plateasca contributiile de asigurari la intreg venitul realizat, fara sa mai inregistreze cheltuielile deductibile.
Vrea sa beneficieze de aceasta indemnizatie 6 luni dupa nasterea copilului, apoi sa revina la munca.

Eu i-am facut urmatoarea simulare, care nu stiu insa daca este corecta:

Varianta I
cu cheltuieli deductibile de 2.000 lei/luna
(aici mare parte din cheltuieli o reprezinta amortismentul pentru un autoturism pe care doreste sa-l achizitioneze pe PFI)

Venit lunar brut = 4000 lei/luna
Chelt. deductibile = 2000 lei/luna

Baza contributii sociale = 4000-2000 = 2000 lei/luna
Contributii 10,5%+5,5%+0,5% = 16,5% * 2000 = 330 lei/luna

Baza calcul impozit = 4000 - 2000 - 330 = 1670 lei
Impozit venit = 16% * 1670 = 267 lei/luna

Total contributii = 330 + 267 = 597 lei/luna

Indemnizatia de crestere a copilului este 85% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni? Ce fel de venituri? Banuiesc ca cele la care se calculeaza contributiile sociale, nu?
In cazul nostru ar fi:

Indemnizatie crestere copil = 85% * 2000 lei = 1700 lei/luna
Pentru a obtine aceasta indemnizatie va plati timp de 6 luni
597 lei/luna * 6 luni = 3583 lei contributii

Varianta II
fara cheltuieli deductibile

Baza contributii asigurari = 4000 lei
Contributii = 16,5% * 4000 lei = 660 lei/luna

Baza impozit = 4000 - 660 = 3340 lei
Impozit = 16% * 3340 lei = 534 lei/luna

Total contributii = 660 + 534 = 1194 lei/luna
In sase luni va plati 6 * 1194 = 7166 lei

Va beneficia de indemnizatie = 85% * 4000 lei = 3400 lei/luna

Ca sa vedem ce varianta e mai avantajoasa:
In Varianta I cotizeaza 6 luni cu 3583 lei
Beneficiaza apoi 6 luni de indemnizatie de 1700 lei/luna * 6 luni = 10200 lei

In Varinta II cotizeaza 6 luni cu 7166lei
Beneficiaza de indemnizatie timp de 6 luni de 3400 lei/luna *6 = 20400 lei

Daca facem diferenta rezulta ca daca plateste contributii la intreg venitul brut plateste cu 3583 lei mai mult in 6 luni dar apoi beneficiaza de 10200 lei mai mult la indemnizatie.

Este ceva gresit in calculul de mai sus? Va rog sa corectati daca e cazul.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:45, 11 August 2010
Indemnizatia de crestere copil e conditionata de plata impozitului pe veniturile inregistrate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Asta ridica intrebari suplimentare.
Pana la 30 iunie persoana respectiva a fost angajata cu contract de munca.
Tot in luna iunie s-a inregistrat la ANAF, a obtinut codul fiscal si a depus declaratia 220 privind venitul estimat.
Colaborarea ca PFI a inceput-o conform contractului pe 5 iulie.

In luna iulie nu a obtinut niciun venit deoarece conform contractului cu noua clinica, serviciile prestate in iulie au fost facturate pe 2 august si vor fi incasate in august.

Totusi conform declaratiei 220 s-a inregistrat din iunie la ANAF si pentru luna iulie conform normelor metodologice aparute va trebui sa plateasca contributia la sanatate la salariul minim.

Poate aceasta situatie sa determine neacordarea indemnizatiei?

La calculul venitului mediu pe ultimele 12 luni pentru iulie se pune salariul minim pe economie la care plateste contributia la sanatate sau se socoteste venit 0?

Va multumesc pentru rabdare si pentru raspunsuri!
Insumati toate veniturile obtinute in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, impartit la 12 si aflati venitul mediu la care se aplica calculul pt ICC.

PS.
1.Pentru luna fara venit normal ca se pune 0.
2. Nu are nici o relevanta faptul ca ati contribuit sau cu cat ati contributi la sanatate.
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfi si concediu crestere copil civik civik Buna ziua, Am nevoie de indrumare in legatura cu urmatoarea situatie: sotia mea este medic si lucreaza la o clinica privata, prin CIM. In paralel, ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac? George91h George91h Bună ziua! Am o întrebare, dacă eu cu soțul meu am divorțat și instanta a hotărât sa rămână copilul la el, țin sa precizez ca să hotărât și ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil diminuata mihaelapetrea mihaelapetrea Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu o nelamurire: - sunt in indemnizatie de crestere a copilului de la sf aprilie 2010 - media salariala pe ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)