avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi la reluarea muncii imediat dupa nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi la reluarea muncii imediat dupa nastere

buna ziua ,
Sunt medic rezident si tocmai am nascut ,iar pentru a nu prelungi perioada de rezidentiat , vreau sa ma intorc la serviciu dupa cele 42 de zile obligatorii.
As dori sa stiu daca, dupa reluarea activitatii, pot refuza efectuarea garzilor, desi institutia ma obliga ? ce alte drepturi mai pot beneficia?
Multumesc!
OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
Art. 2 lit. e
- salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;

Art. 19. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) nu pot fi obligate să desfăşoare muncă de noapte.
(2) În cazul în care sănătatea salariatelor menţionate la alin. (1) este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu menţinerea salariului de bază brut lunar.
(3) Solicitarea salariatei se însoţeşte de un document medical care menţionează perioada în care sănătatea acesteia este afectată de munca de noapte.
(4) În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul şi indemnizaţia de risc maternal, conform art. 10 şi 11.

Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.Nota Indaco
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

Teoretic nu ar trebui sa aveti probleme.
Vedeti ce scrie si in Regulamentul Intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore alaptare edyflo edyflo buna ziua! la un program de 3 ore pe zi (3 zile pe saptamana) si 4 ore pe zi (2 zile pe saptamana) ai dreptul la reducerea programului de lucru cu 2 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Drepturi mamici care alapteaza Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Sunt o mamica aflata in concediu de cresterea copilului pana la 1 an (de fapt 11 luni) si in luna aprilie imi voi relua activitatea la locul de ... (vezi toată discuția)
Program 6h pe perioada alaptarii Dany57 Dany57 Buna seara, Am nascut in septembrie 2012 si am optat pentru a sta 1 an in CCC. Intentionez sa ma intorc la munca atunci cand copilul va avea 11 ... (vezi toată discuția)