avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program 6h pe perioada alaptarii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program 6h pe perioada alaptarii

Buna seara,

Am nascut in septembrie 2012 si am optat pentru a sta 1 an in CCC.

Intentionez sa ma intorc la munca atunci cand copilul va avea 11 luni.
Exista vreo lege care sa-mi permita reducerea programului de lucru, fara a afecta salariul, pentru alaptarea copilului?

Daca da, pana la ce varsta a copilului pot beneficia de acest program redus?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Dany57 , utilizator 10:46, 7 Iulie 2013
Potrivit prevederilor art. 2 lit. e) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens.

In conformitate cu prevederile art. 17, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul. La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.

Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

Detalii
[ link extern ]
In cazul in care acest fapt este prevazut in CCM la nivel de unitate unde sunteti angajata, puteti beneficia de acest drept, in caz contrar, angajatorul nu este obligat sa va reduca programul de lucru. Prevederile Contractului colectiv de munca la nivel national nu mai sunt in vigoare.
CCM la nivel de unitate nu exista. Inteleg atunci ca nu mai pot beneficia de program redus.
In conformitate cu prevederile art. 17 din OUG nr.96/2003, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului.

Luati in calcul ce v-a spus colegul meu, exista respectiva ordonanta pe care eu am omis sa o iau in calcul, dat fiind ca la nivelul angajatorului meu exista CCM cu prevederile respective.

Alte discuții în legătură

Protectia maternitatii la locul de munca ioanamitrea ioanamitrea Au dreptul mamele care alapteaza la un program redus pana implineste copilul varsta de 2 ani? Daca da, in ce conditii? OUG 96/2003 art 17 e actualizata? ... (vezi toată discuția)
Intoarcere concediu crestere copil catalina_cptn catalina_cptn Pe data de 5 martie m-am intors din concediu crestere copil inainte de a face 2 ani de zile (mentionez ca am prins legea veche). Mi s-a spus ca pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mihaela_simi mihaela_simi Cat timp are dreptul mama la program de lucru redus (6 ore) la intoarcerea din concediul de crestere a copilului? (vezi toată discuția)