Sunt o mamica aflata in concediu de cresterea copilului pana la 1 an (de fapt 11 luni) si in luna aprilie imi voi relua activitatea la locul de munca.
Cu ceva timp in urma cred ca exista in legislatie o prevedere prin care mamicile care isi reluau activitatea si care alaptau aveau dreptul la reducerea programului de lucru cu 2 ore/zi. (eu ma intorc la munca dar voi continua sa alaptez).
1. Mai exista in legislatie aceasta prevedere??
2. Daca da, care e actul normativ in care apare???
3. Daca exista acest act normativ si angajatorul nu are specificat in CCM faptul ca mamicile care isi reiau activitatea si alapteaza in continuare au dreptul la reducerea programului cu 2 ore/zi, eu pot beneficia de acest drept pe baza actului normativ in care este specificat acesta?
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
...
Art. 17. -
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
...
2. - In CCM trebuie sa existe aceste prevederi sau altele mai favorabile dvs.
- Daca nu exista aceste prevederi in CCM se aplica prevederile legale de mai sus.