avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mamicile care lucreaza si inca alapteaza
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mamicile care lucreaza si inca alapteaza

Buna ziua,
As dori sa stiu care sunt drepturile mamicii care s-a intors la munca cand copilul a implinit un an si care inca alapteaza. Am auzit ca are dreptul la un program mai scurt cu 2 ore.Este adevarat? Ce acte trebuie sa prezint angajatorului?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:47, 23 August 2014
1. Aveti dreptul la un program redus de munca (de 6 ore pe zi) cu mentinerea salariului, pentru alaptare, dar numai pana implineste copilul 1 an.

2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
...

3. Daca in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii aveti o prevedere mai favorabila atunci se aplica aceasta.

4. Angajatorului ii prezentati o cerere petru reduceea programului de lucru si o copie dupa certificatul de nastere a copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protecþia maternitãþii la locul de muncã Valias Valias Bună ziua, aş vrea să ştiu dacă în baza OUG 96/2003 îşi pot reduce programul de lucru şi mamele care lucrează cu fracţiune de normă, sau doar ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil elkecri elkecri Buna ziua, O mamica care a nascut un copil si are acum 3 luni vrea sa intrerupa concediul de crestere copil si sa reia activitatea ca invatatore la o scoala ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil - drepturile mamei si ale tatalui vapopescu73 vapopescu73 În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate, aceasta mai poate solicita o reducere de două ore a ... (vezi toată discuția)