avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... taxa de timbru la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

taxa de timbru la divort

Daca nu ma insel , recent a aparut o reglementare prin care este posibila desfacerea casatoriei de comun acord . In acest caz , sau in alte cauze , care este taxa de timbru platibila la depunerea actiunii ?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:00, 14 August 2010
39lei
Posibilitatea desfacerii casatoriei de comun acord este reglementata de art.38 alin.(2) C.fam.daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
-nu exista copii minori rezultati din casatorie;
-pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatorie.

Taxa de timbru pentru cererea de divort intemeiata pe art. 38 alin. 1 si 2 din Codul familiei-39 lei
-pentru cererea de divort intemeiata pe art. 38 alin. 3 din Codul familiei (oricare dintre soti poate cere divortul atunci cand starea sanatatii sale face imposibila continuarea casatoriei), precum si in cazul in care reclamantul nu realizeaza venituri sau acestea sunt inferioare salariului minim brut pe tara-8 lei.
Indiferent de modalitatea desfacerii casatoriei ( acord, culpa comuna, culpa exclusiva) taxa de timbru este aceeasi, respectiv 39.00 de lei.
Persoanele care nu realizeaza venituri pot achita o taxa de timbru de 8.00 lei insa vor trebui sa vina in fata instantei si cu o declaratie notariala in acest sens, astfel ca se ajunge practic la aceeasi suma, iar cand venitul se situeaza sub salariul minim brut pe tara vor trebui produse dovezi in acest sens.
Si timbru judiciar in ce valoare ?
Timbru judiciar in valoare de 0,30 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ContSters146176 ContSters146176 daca eu sant somer si sotia este pensionara avand o pensie de 450 ron cat va costa divortul nostru de acord comun? (vezi toată discuția)
Divort TESO TESO ce acte am nevoie ptr divort daca am o fetita de 1 an si mergem cu sotul impreuna sa depunem divortul?bunuri comune nu avem ce am avut a impartit deja noi ... (vezi toată discuția)
Taxa divort lami lami M-ar interesa , va rog , care este taxa de divort , daca este fixa si daca exista vre-o categorie care ar avea reducere ceva ( ma refer la persoanele cu ... (vezi toată discuția)