Buna ziua,
In urma cu 2 ani am contractat un credit ipotecar la banca Credit Europe Bank. Intrebarea mea este legata de asigurarea de viata. In contractul de credit,in conditiile generale etc. este specificat faptul ca "polita de viata pentru imprumutat (daca este cazul) se cesioneaza in favoarea bancii. In nici unul dintre documente nu apar specificate conditiile sau obligativitatea contractarii unei astfel de polite. Espresia “daca este cazul” care apare repetat in fiecare aliniat in care se specifica depre polita de viata nu este explicata in continutul acestor documente(contract, conditii de creditare, etc.). Un angajat al bancii mi-a explicat ca in normele interne ale bancii se prevede ca imprumutatul este obligat in cazul in care suma contractata depaseste 15000 euro sa incheie o astfele de polita. Ceea ce ma suprinde este ca nicaieri in continutul actelor semnate de mine nu se face referire la normele interne ale bancii.
Va rog, sa ma ajutati cu un sfat in aceasta problema.
Polita de asigurare de viata pt. creditele ipotecare peste o anumita limita sunt o garantie pt.banci ca in cazul unui eveniment nedorit (deces sau pierderea totala a capacitatii de munca ) isi vor recupera banii pe care i-ati imprumutat. Am inteles ca un inspector de credite v-a explicat acest lucru. Atunci nu inteleg unde este nedumerirea dv. Daca nu va convin conditiile puse de banca nu apelati la creditul lor. Daca vi se pare ca inspectorul de credite a facut un abuz va puteti adresa directorului agentiei sau sucursalei respective si veti constata ca veti primi acelasi raspuns. Ati fost de acord cu conditiile cand ati luat credtul si ati semnat contractul deci mergeti cu el pana la capat. In ce priveste expresia folosita "daca este cazul" face referire la faptul ca o anumita conditie din contract va priveste sau nu: functie de varsta va mai poate solicita un chestionar medical, o serie de analize, functie de suma pe care o solicitati daca trebuie sa mai aducetigarantii in plus etc.
Asiguratorul este foarte "ermetic" in ceeace priveste furnizarea de amanunte/conditii de asigurare legate de polita de viata, aspect imputabil.Faptul ca nu aveti acces la normele interne, nu este un incovenient si nici nu se poate impune acest lucru.Daca este cazul se poate traduce: pentru credite cu risc ridicat privind producerea unor accidente care sa puna in pericol recuperarea creditului de la client.(ex.: varsta inaintata, ocupatie/profesiune periculoasa, valoare credit peste o anumita suma).
Aceste presupuneri nu pot fi confirmate decat prin consilierea primita inainte de acordarea creditului, cu care puteati/sau nu sa fiti de acord.
Mai pline de interes , sunt conditiile de asigurare, pe care este obligat asiguratorul sa vi-le puna la dispozitie, pentru a putea actiona in cunostinta de cauza.Pariez ca ati semnat asigurtarea fara a citi sau a primi o copie a politei, care poate fi de accidente, de viata, de viata pentru grup, etc.In principiu, in astfel de cazuri, se asigura doar valoarea creditului la data evenimentului, polita fiind valabila odata cu acordarea lui si expirand la data achitarii integrale.
Inteleg ca polita de viata este o garantie, dar din punctul meu de vedere dupa ce am citit si rascitit din scoarta in scoarta actele semnate ei nu si-au luat aceasta garantie.
Deoarece in nici unul dintre acte nu specifica ca ar fi obigatorie. Se spune doar daca este cazul, dar acest "este cazul" nu este explicat si nici nu se specifica macar generic"conform normelor interne ale CEI. In consiliere primita inainte de semnarea contractului de credit mi-a fost specificat verbal ca in primul an este obligatoriu sa facem polita pt. asigurarea bunului achizitionat si polita de viata la ei. Am citit conditiile in care asiguratorul te despagubeste etc. nu sunt cele mai extraordinare,dar nu asta este ceea ce ma preocupa in momentul de fata si din fericire polita se reinnoieste anual deci pot sa-mi schimb asiguratorul si sa-mi renegociez conditiile. Ceea ce ma deranjeaza, este ca banca incearca sa-mi impuna semnarea unei polite de viata desi din contract nu reiese ca ar fi obligatoriu, singura expresie care ar putea sa fie o asigurare pt. ei este, dupa cum am spus si mai sus "daca este cazul".
Intrebarea mea este: daca nu apare nicaieri specificate conditiile in care este obligatoriu si nu se face nici o referire la normele interne ale bancii pot sa ma oblige sa contractez o astfel de polita?
Ca orice deal in economia de piata , segmentul bancar, este negociabila si creditarea.Fiecare cu balanta proprie de argumente/interese.Daca nu apare ca angajament agreeat prin semnatura. Primul an daca a trecut, aveti un motiv in plus pentru a renegocia, avand ca atuu si modul in care s-a derulat creditul.
Nu inteleg ce anume garantii vreti sa va dea banca pt ca garantiile le prezinta doar cel care ia creditul. Polita de asigurare va trebui s-o faceti fie la banca fie la un alt sigurator agreat de banca, altminteri banca va poate rezilia contractul de credit si va poate executa silit pt. nerespectarea conditiilor initiale. Daca nu va mai convin conditiile lor puteti face un credit de refinantare la o alta banca , in alte conditii pe care sa le negociati altfel . Legat de negocierile cu bancile este un fel de a spune pt ca bancile nu negociaza. Ele au conditii standard pe care le citesti si poti fi sau nu de acord cu ele. Negocierile se fac cu persoanele juridice. In conditiile crizei si a imensei datorii restante a persoanelor fizice catre banci, aceste sufla si in iaurt si-si iau tot felul de masuri asiguratorii ca vor pute sa-si recupereze datoria de la debitori.