Va rog sa-mi raspundeti: In cazul unui credit pt. cumparare locuinta, cu asigurare de viata atasata, care a fost anulata, ne putem indrepta impotriva bancii? Cum?
Banca, desi era imputernicita sa ia bani din cont si sa achite prima de asiguarare de viata, nu a facut acest lucru, asigurarea fiind anulata. Si desi in contractul de credit este stipulat ca asigurarea de viata este obligatoriu sa fie activa pe toata durata contractului. Mentionez ca s-au facut plati lunare in contul titularului de credit, iar in momentul platii nu era scris pe foaia de varsamant destinatia sumei, doar alimentare cont... Deci era la latitudinea bancii, cum distribuia banii din cont.
Nu ar fi fost obligatia bancii sa plateasca si prima de asigurare de viata, mai ales ca aceasta asigurare era parte a contractului, cesionata in favoarea bancii si facand parte dintr-o polita de grup incheiata de banca cu asiguratorul?
Mentionam ca prima pt asigurare de locuinta a fost achitata de banca, din contul titularului de credit.
Ce se mai poate face? Ajutati-ne, desi toate ratele scadente sunt achitate, am aflat despre polita de viata acum, la decesul titularului de credit si suntem in mare necaz, mai ales ca a fost rapus tanar, de o boala necrutatoare.
Multumim anticipat pentru raspunsuri.
Verificati conditiile privind plata primei la asigurarea de viata, care ar putea fi diferite de cele privind gajul (locuinta).Daca exista cel putin o rata achitata direct din cont de catre banca, aveti sanse de succes in litigiul cu banca.Mai exista si posibilitatea ca ratele politei de viata sa fie achitate direct de catre angajator.Este greu sa ne pronuntam in necunostinta de amanunte, intrucat polita este facultativa si conditiile sunt diferite de la caz la caz ciar la acelas asigurator si chiar la contracte de asigurare similare (ca denumire)
Am precizat mai sus, Banca era imputernicita sa plateasca polita de asigurare de viata (mai mult era o polita de grup incheiata de banca cu asiguratorul) si polita de asigurare locuinta, care de-altfel a fost platita.
Prima de asigurare de viata a fost si ea platita in fiecare an,(din 2004 pana in 2011, cand s-a anulat), -rata politei era o data pe an.
Mai mult in Contractul de credit la capitolul Asigurari se precizeaza ca "primele de asigurare vor fi debitate de catre banca cu prioritate fata de orice alte sume datorate de imprumutat."
Si am precizat faptul ca aceasta asigurare nu era facultativa, era parte a contractului de credit facand parte din garantia creditului, si era obligatorie pe toata durata creditului.
Se poate pune si problema unei modificari unilaterale de contract fara act aditional? in cazul in care imprumutatul nu a fost anuntat de banca?
Multumesc, rog un raspuns.