avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Credit Europe, credit ipotecar problema asigurari.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Credit Europe, credit ipotecar problema asigurari.

Buna ziua,

Sper sa ma puteti ajuta si pe mine cu o problema legata de asigurarile de viata si imobil incheiate pentru un credit ipotecar la Credit Europe Bank.

Precizez de la inceput ca sunt un bun platnic, si niciodata nu am intarziat cu vre-o rata sau ceva de genul respectiv, nu am avut probleme cu bancile samd. mai am si alte credite fara probleme

Zilele trecute primesc un telefon de la CE in care ma anunta ca sunt restant la plata ratei de credit pe care o platisem cu cateva zile in urma. Ce s-a intamplat de fapt este ca rata pe care eu am platit-o luna aceasta a fost trasa de ei pentru acoperirea asigurarilor de viata si imobil si astfel am ramas restant cu ~ 20 mil la rata curenta.

Cu asigurarile treaba sta in felul urmator ( tot la ei au fost incheiate ):
- au fost incheiate acum un an cand am facut creditul ipotecar si platite respectv
- m-au sunat anul acesta de vre-o 2-3 ori sa imi spuna ca au expirat iar eu nu am apucat sa ajung pe la banca sa le reinoiesc si sa discut cu ei pentru ca am tot amanat si uitat
- ei spun ca au fost reinoite automat DAR CA AM FOST NOTIFICAT PRIN POSTA DE 4 ORI CU NOTIFICARE DE PRIMIRE, cu toate ca eu nu am primit absolut nici o notificare. Adresa de corespondenta era pe vechea adresa unde locuiam ( dar acolo locuiesc parintii mei, care mi-au spus ca nu au primit absolut nimic ) Intr-adevar nu m-am obosit sa ma duc sa imi schimb datele pe noul buletin dar nu cred ca schimba cu nimic situatia.
- nimeni nu m-a anuntat ce urma sa se intample...

Iar acum sunt dator cu 700 de franci bancii la rata de ipotecar ( pe care am platit-o ) si nu stiu cum sa procedez pentru ca nu dispun de acesti bani acum. Pentru ca am grija sa imi calculez lunar situatia financiara.

Sper ca exista cineva prin preajma care ma poate ajuta cu niste sfaturi... Au voie sa faca asa ceva, sa transfere o rata platita de mine pe alt scop fara notificare? Fara notificari? Au voie sa imi reinoiasca contractele de asigurare fara prezenta mea? semnatura? etc.
Banca sustine ca nu are cum sa ma ajute si ca trebuie sa platesc, iar eu tot insist cu o rezolvare amiabila. Am prieteni care nu si-au platit rate cu lunile si vad ca nu au probleme... dar eu nu pot sa ma complac in situatie si vreau o rezolvare.

Am sa analizez ambele contracte si de credit si asig sa vad ce clauze sunt prin contracte si revin cu detalii.

Deci va rog frumos inca o data daca ma puteti ajuta cu ceva sfaturi as fi recunoscator!
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
paperboy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 16:45, 30 Noiembrie 2009
In principiu,platile ar trebui bsa fie distincte, directionate de titular prin explicatii in documentul de plata(ex.cod de referinta).O polita expirata nu poate fi reinnoita fara acceptul(semnatura) titularului, afara de faptul ca este intocmita pentru o perioada de mai multi ani, cu plata anuala a primelor.Mai exista si extrasele de cont in care puteti sa gasiti lamuriri privind debitele si natura lor.
in principiu este legal ce au facut daca: :oops: in contractul de credit sau cel de ipoteca este prevazut ca aveti obligatia reinnoirii politiei la expirare? puteati merge dvs cu o polita de asigurare incheiata la o firma agreata de banca, nu neaparat la ei si cu siguranta ieseati cu mult mai ieftin, dar la timp

de asemenea in contractul de credit sunt trecute ordinea costurilor cu care se debiteaza contul ... cereti extrasul de cont si verificati cu contractul si scadentarul:O

verificati, daca vi se confirma ce v-am spus mai sus nu aveti ce face decat sa va ganditi de unde puteti imprumuta niste bani sa va platiti rata restanta:((
Am citit contractul de credit si intr-adevar scrie ca sunt obligat sa asigur imobilul in favoarea CE pe toata durata lui, iar in cazul asigurarii de viata scrie in paranteza ( daca este cazul ) peste tot in contract si la un punct explicit:

Polita de asigurare de viata (daca este cazul) se va incheia la o valoare egala cu soldul creditului cumulat cu dobanzile calculate pe o perioada de 60 de zile.

Cine stabileste acel "daca este cazul"pentru ca acea polita de viata este cea mai costisitoare dintre cele doua: viata ~450franci si imobil ~250franci?

Asta le da dreptul sa redirectioneze o plata si sa prelungeasca acel contract?

Ce nu am mai inteles la punctele pentru asigurare:
"Imprumutatul trebuie sa prezinte Creditorului chitanta de plata a primei de asigurare cel mai tarziu la data ultimei rate scadente inainte de expirarea politei"

Nicaieri nu precizeaza ca ei ar fi imputerniciti sa prelungeasca polita decat ca in cazul neinoirii in termenul aratat, creditul se declara exigibil.

Cred ca mai bine ar fi sa atasez un scan dupa partea de contract cu asigurarea, imi cer scuze dar acum mi-a trecut prin cap.

[ link extern ]
Nu mai scanez si celelalte 2 pagini, dar am observat ca undeva scrie ca CE poate intr-adevar actiona si recupera orice suma dupa bunul plac dar cu conditia "notificarii prealabile a imprumutatului". Ceea ce in cazul meu nu s-a intamplat... m-au notificat ca imi va expira asigurarea dar nimeni nu m-a anuntat ca mi-au luat banii de rata, ci m-au sunat apoi sa imi spuna ca sunt dator la rata cu 700 de franci.
in ceea ce priveste asigurarea de locuinta, banca a procedat legal cf contractului

referitor la asigurarea de viata solicitati in scris prin posta cu confirmare de primire clarificari referitoare cu situatia din contract '' daca este cazul''. este optionala sau facultativa? nu ati scanat toate paginile insa cred ca este obligatorie pt riscul de deces si incapacitate de munca ca urmare a unui accident si facultativa pt riscul de somaj de exemplu:O

Alte discuții în legătură

Executare silita, credit exigibil fcamy fcamy Buna seara. Am o mare problema si doar dvs ma puteti ajuta: Am facut un credit ipotecar pe 30 ani pentru achizitionarea unui apartament. La inceputul ... (vezi toată discuția)
Asigurare imobil ipotecat nicki nicki Am un credit ipotecar in derulare la care am inregistrat restante pe doua luni. Desi am achitat ratele pe cele 2 luni restante + 2 rate in avans, sunt sunat ... (vezi toată discuția)
Neplata prima de asigurare inclusa in rata eliadib eliadib Buna ziua. Sunt indignat de modul in care suntem tratati de catre banci - niste camatari cu acte in regula. Saptamana trecuta in urma unei furtuni ce mi-a ... (vezi toată discuția)