avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldurii la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldurii la comun

locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din costul caldurii si noi cei cu centrale?care e aceasta?eu iarna trecuta am platit 350 lei caldura,vecinii de langa care nu au centrala 70lei.de la cine la cine se duce caldura?cine incalzeste peretii?stima
Cel mai recent răspuns: radu132 , utilizator 17:33, 4 Februarie 2011
Asta v-am si spus in mesajul trecut, nu dv. v-ati construit apartamentul si apoi ati fi dat voie sa treaca tevile prin apartament pentru a avea acum pretentia sa fie scoase pe dinafara sau sa fie taiate....ci invers, atunci cand v-ati montat CT, nu uitati asta niciodata cand mai sunteti tentat sa va depasiti conditia de proprietar intre alti proprietari cu drepturi egale cu ale dv., ati cerut avizul asociatiei de proprietari si al vecinilor, ceea ce include si acceptarea conditiilor de constructie si infrastructura asa cum era a blocului.

Atunci cand v-ati montat CT nu ati emis pretentia sa vi se scoata tevile din apartament sau ca nu doriti sa platiti nimic la caldura, ba dimpotriva, ati tacut.
Ce va indreptateste acum sa cereti altceva decat ati facut in cererea de acord a asociatiiei sau vecinilor?
eu nu am cerut acordul nimanui ,pt ca mi se pare o mare greseala ca un vecin sau altul sa hotarasca cu ce doresc eu sa mi incalzesc propietatea.vecinul de dedesupt si a daramat toti peretii de prin casa fara sa intrebe pe nimeni iar eu tre sa merg cu saru'mana si sa l intreb daca e de acord sa nu mai sufar de frig cu ''caldura''de la cet.legi strambe tara stramba.
Daca nu ati cerut acordul nimanui, asta e o problema care tine numai de administrarea blocului dv. si care, mai devreme sau mai tarziu, s-ar putea sa va creeze probleme.

In Legea 325/2006, dar si in reglementari anterioare, orice deconectare de la sistemul centralizat de incalzire se face indeplinind 3 conditii (acordul asociatiei, al vecinilor direct afectati de vecinatate si informarea furnizorului care si pune in practica deconectarea).

Daca ziceti ca nu ati cerut acordul vecinilor pentru ca asa considerati dv., atunci ar trebui sa stiti ca exista si alt rationament (cel putin unul) care sa va contrazica convingerile. Vecinii, cu conditia de a nu fi manati de ranchiuna, trebuie sa stie ce se intampla cu spatiile din jurul lor si sa li se ceara acordul in legatura cu schimbarile din vecinatate pentru ca, la un moment dat, pot fi afectati direct (temperatura peretilor, daramarea unor pereti de rezistenta, mirosuri insuportabile, zgomot care sa le afecteze direct confortul etc.)
Aici pe forum a fost expusa problema unei doamne, din Iasi daca nu ma insel, care si-a montat CT fara avizul furnizorului de agent termic pentru deconectare si acum i se cerea acest act in lipsa caruia administratorul va trebui sa o puna la plata caldurii integral. Doamna se plangea ca furnizorul nu accepta deconectari si ce se va intampla cu ea si ce are de facut? Evident sa se adreseze instantei.
Ca e bine sau e rau cum a procedat, nu mai conteaza, ci e vorba ca atunci cand vrei sa faci anumite schimbari care afecteaza mai mult sau mai putin pe cei din jur trebuie sa iei in calcul reglementarile legale. Intotdeauna aceste reglementari au in vedere un spectru mai larg de interese decat suntem inclinati sa acceptam fiecare dintre noi pentru interesul nostru personal.

Stiti....e vorba totusi de principiul democratic conform caruia "libertatea ta este pana acolo unde mi-ar incalca libertatea mea" si invers!
eu nu am incalcat libertatea nimanui,nu poti avea libertatea de a hotara cu ce sa mi fac viata mai linistita, mai confortabila.nu vreau sa depind de nimeni in alegerea mea.iar daca va fi sa ajung in instanta prea bine.eu cheltui lunar pe timp de iarna circa 350-400lei iar cei doi vecini cu care am pereti comuni (al treilea are ct)cam 70-100 lunar.asa ca o sa cer asociatiei de propietari sa mi plateasca pt ca le incalzesc peretii eu incalzindu mi casa cu cca o luna inainte ca ei sa furnizeze agentul termic.cat despre cet numai de bine,am fost sa i anunt ca ma debransez dupa o iarna in care din cele patru calorifere din casa doar doua functionau iar nesimtirea lor de a ma lasa in frig fara ca ei sa faca nimic m au determinat sa mi pun ct.
Ah, pai ziceti asa....ca pe dv. va costa caldura data de CT (probabil si apa calda), prin consumul de gaze, acei 350-400 lei!
Eu credeam ca dv. ati plati acesti bani pe caldura de la "comun" pe sistemul centralizat in comparatie cu vecinii dv. care platesc 79-100 lei pentru incalzire. Bun, atunci mai adaugati in contul lor si apa calda....si o sa fie ceva mai mult.
Acum, deh!...depinde si de temperatura pe care o agreeaza fiecare in apartamentul propriu si atunci plateste in consecinta.
Una peste alta, se pare ca sistemul centralizat e mai ieftin....:)
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Ordinul 343 anrsc cristina.l. cristina.l. locuiesc intr-un bloc cu 17 apartamente cu centrala termica si 3 fara centrala, dar si fara repartitoare. este legal ca cei cu centrala termica sa fie pusi la ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)
Debransare machiavelli machiavelli Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: Am cumparat un apartament intr-un bloc legat la reteaua de termoficare. Apartamentul meu este debransat (cu toate ... (vezi toată discuția)