avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Fuga de la locul accidentului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Fuga de la locul accidentului

am patit si eu o belea pe 30 mai sa fiu mai exact. in timp ce ma duceam spre scoala am lovit un pieton cu oglinda (omul era baut ) pe trecerea de pietoni. nu l-am lovit tare dar... a cazut :) iar din motive prostesti nu am oprit. dupa 45 de minute m-am intors la locul faptei... ma asteptau acolo oamenii legii pregatiti de actiune sa zic asa... au deschis ancheta... in fine procedurile standard... mentionez ca omul nu a stat decat 2 ore in spital pana i'a trecut betia... la dosar sunt:
-declaratia lui cum ca nu are nici o pretentie materiala sau penala
-o iesire din spital sau ceva de genu' asta pe care scrie ca nu a avut nevoie de ingrijire medicala mai multe de 3-4 zile (din cate stiu daca nu are nevoie de ingrijiri medicale mai mult de 10 zile chestia asta iese din fapte penale).
acum ramane doar fuga de la locul accidentului. sunt curios de o treaba... ce se poate intampla... in acea zi mi-au luat permisul si mi-au dat dovada fara drept de conducere. ce mi se mai poate intampla?
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
hectorik, utilizator
Cu siguranta este un dosar in care va trebui data o solutie. In functie de circumstante puteti primi o amenda administrativa sau o pedeapsa. Va sfatuiesc sa va angajati un avocat.
Art.89. Codul rutier - (1) Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto aflat în procesul de instruire sau de examinatorul autorităţii competente aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dar, ICCJ si a decis ca sintagma "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se interpreteaza in sensul ca se refera doar la vatamarile ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si la celelalte urmari prevazute in art. 182 alin. 2 din Codul penal.
Deoarece practica instantelor nu este unitara in acest sens, urmariti Decizia nr. 66/2008 a ICCJ.
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat
dupa cum am spus omul nu a stat in spital decat 2 ore dar pe fisa aceea de acolo scrie ca a stat 3 sau 4 zile. Deci vatamarea corporala a iesit din dosar? nu ma intereseaza de amenzi. vreau doar sa stiu daca imi anuleaza permisul de conducere sau daca este doar suspendat. din cate am inteles pentru chestia asta se suspenda 90 de zile. dar am mai auzit in stanga si in dreapta ca mie mi-l pot da si dupa 60 de zile pt ca m-am intors la locul faptei de buna voie :).
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
hectorik, utilizator
dupa cum am spus omul nu a stat in spital decat 2 ore dar pe fisa aceea de acolo scrie ca a stat 3 sau 4 zile.


Nu sunt incidente , in speta, infractiunile de vatamare corporala din culpa sau de parasire a locului accidentului .
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis pe un drum public si accident neamtualin neamtualin Buna ziua , am si eu o intrebare .. am condus pe un drum public o masina nu am avut permis de conducere si am intrat intr-un copac .. mai era cineva cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - consecinte sergiu1988 sergiu1988 ieri am fost implicat intr-un accident rutier... o femeie a pus piciorul pe trecerea de pietoni... eu am venit cu motocicleta... aveam cam 50 km pe ora.. ... (vezi toată discuția)
Accident rutier al naibii de ciudat emilosiac emilosiac Buna ziua ! Am fost anul acesta la Vama Veche Constanta , in ultima seara , inainte de plecare , am fost implicat intr-un accident dupa cum urmeaza: o fata ... (vezi toată discuția)