am cumparat un apt.intr-un imobil care la momentul antecontractului era in curs de edificare.am luat in posesie apt .un an ma tarziu,il folosesc dar din anumite motive nu am fost inca la notar pt.contractul autentic de vanzare-cumparare.problema este ca societatea de la care l-am cumparat a intrat in insolventa,iar terenul pe care s-a edificat constructia a fost ipotecat in favoarea bancii.doresc sa stiu cum se interpreteaza noul art.93 /1 din legea insolventei,in cazul in care ma incadrez in tot ce spune acesta,pot fi considerat proprietar(antecontractul este cudata certa,facut inainte de a ipoteca soc.terenul)sau creditor?Am inteles ca nu exista inca nici o un precedent in ac. situatie(de la intrd.ac .articol care protejeaza cumparatorul de buna credinta)
Buna seara .
Daca sunt indeplinite cele trei conditii de la art.93.1 din lege,nu ar fi probleme. Adica, ca pretul din antecontract sa fie achitat integral de catre dvs,pretul achitat sa nu fie sub pretul pietei,si bunul sa nu aiba o importanta determinata pentru reusita unui plan de reorganizare .
Marius Bote .
Situatia dumneavoastra nu este deloc usoara, va trebui de urgenta sa depuneti declaratie de creanta, in rest o sa va ,, miscati" in functie de ce turnura o sa ia procesul. Eu ca solutie recomand ,, darea in plata".
Va multumesc pt.raspuns.Ce inseamna "darea in plata"?Putea banca sa puna ipoteca pe un antecontract existent si achitat la momentul in care s-a pus ipoteca,stiind ca acest antecontract exista?
Vroiam sa zic daca antecontractul a fost facut inainte de ipoteca,a fost achitata suma inainte de ipoteca,banca stia de existenta ac.antecontract,putea legal sa puna ipoteca si pe apt.contrctat de mine din imobilul respectiv?Societatea nu trebuia "sa nu faca"acest lucru,implicit banca?Poate fi atacat ac.lucru?Daca ma inscriu ca si creditor nu risc sa fiu la coada listei de creditori si sa nu primesc nimic?Art.93/1 din legea insolventei de ce credeti ca nu ma protejeaza si nu s-ar aplica in ac.caz?Multumesc.
Buna dimineata .
Darea in plata inseamna , faptul juridic prin care cineva -un creditor in speta, renunta la plata efectiva a unei creante de catre un debitor,in schimbul remiterii unui parti din patrimoniul debitorului
Marius Bote .