Multumesc,dl.Bote,dar ce sanse as avea in cond.prezentate, sa cer 'darea in plata'invocand art.93/1si sa primesc apt. fara sarcini,tinand cont si de ipoteca bancii/Nu stiu cum sa procedez,va rog dati-mi un sfat.Multumesc.
Lucrurile sunt mai complicate decat va imaginati, s-ar putea sa nu primiti nimic. Darea in plata este solutia cea mai favorabila care vi se poate intampla. In cazul dumneavoastra banca are o creanta garantata, prin urmare se indestuleaza mai intai banca si daca mai raman bunuri sau bani urmati si dumneavoastra.
Procesul o sa fie lung si destul de complicat, prin urmare angajati-va un avocat.
Dl.avocat Florin,dar.art.93/1 din legea insolventei nu spune ca antecontractele care indeplinesc pct.a,b,c vor fi executate?NU se spune ca se vor executa doar cele care nu au ipoteca,Va rog sa imi spuneti cum interpretati d-voastra ca avocat ac.art.,pt ca dl.Bote care este lichidator l-a interpretat in sensul ca nu vor fi probleme.De ce a aparut ac.articol daca nu se tine cont de el?Am sa angajez un avocat,vad ca legea e interpretabila la noi.Va multumesc,
Art. 93/1. - Obligaţiile rezultând dintr-un antecontract de vânzare-cumpărare cu dată certă, anterioară deschiderii procedurii, în care promitentul-vânzător intră în procedură, vor fi executate de către administratorul judiciar/lichidator la cererea promitentului-cumpărător, dacă:
- preţul contractual a fost achitat integral sau poate fi achitat la data cererii, iar bunul se află în posesia promitentului-cumpărător;
- preţul nu este inferior valorii de piaţă a bunului;
- bunul nu are o importanţă determinantă pentru reuşita unui plan de reorganizare.
Asa este, dar totul ramane la latitudinea lichidatorului, dar ce ne facem cu ipoteca?, mai ales daca este si pe teren.
Art.53 spune ca "Bunurule instrainate de adm.judiciar sau lichidator ,in exercitiul atributiilor sale prevazute de prezenta lege,sunt dobandite libere de orice sarcini,precum ipoteci,garantii reale mobiliare sau drepturi de retentie ,de orice fel,ori masuri asiguratorii"Ac .articole coroborate,daca sunt aplicate,adica daca e respectata legea,e OK.Problema de care spuneti, cu ipoteca.- Dreptul de ipoteca,fiind o sarcina a imobilului,se inscrie numai in foaia C a cartii funciare,in timp ce dr.de proprietate al promitentului-cumparator nu va putea fi inscris decat in foaia B a cartii funciare.Inscrierea ac .drept nu aduce nici o atingere ipotecii inscrisa in foaia C,eventuala opozitie a bancii este nelegala. Ce parere aveti?