avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 290/2003
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 290/2003

Buna ziua

Am rugamintea daca ma poate ajuta cineva. Incerc sa sintetizez:
1. anul 2003 - am depus cererea la Prefectura insotita de inscrisurile necesare
2. anul 2007 - decembrie, obtin in sfarsit hotararea comisiei judetene - am fost multumita, deci nu am contestat-o
3. februarie 2008 trimit cerere la ANRP impreuna cu dovada contului deschis la BCR in vederea efectuarii primei transe
4. aprilie 2008 primesc raspunsul standard al ANRP - invoca art. 10 alin. (2) din Legea 290/2003 - deci termenul este 1 an pt. prima transa. Ma conformez si astept
5. februarie 2009 - solicit ANRP-ului respectarea si aplicarea art. 10 alin. (2), respectiv art. 18 alin. (4) si (5) lit. c
6. Primesc raspunsul in termen util: nu am facut dovada proprietatii . Inteleg ca nici nu au lecturat inscrisurile depuse la dosar. Altfel ar fi observat ca am depus extrasul din arhiva de stat Cernauti (tradusa si autentificata), declaratia a doi martori si declaratia mea, toate autentificate
6. revin cu cerere la ANRP in mai 2010
7. primesc raspunsul: invoca art. 10 alin. (2) din Legea 290 si art. 18 alin. (5) din Norme. Deci, in limita sumelor aprobate anual....etc. Cel putin nu mi-au mai invocat lipsa vreunui act.
8. suparata, merg la un domn Senator in audienta. Sunt bolnava, trebuie sa ma operez, nu mai pot astepta, etc
9. surpriza: primesc raspunsul ANRP: NU AM FACUT DOVADA REFUGIULUI. . Ce sa mai spun? La dosar au o adresa de la Ministerul de Interne - Arhivele Nationale - Directia judeteana Arad, adresa din anul 2003 prin care ma instiinteaza ca din 20 000 de persoane refugiate ei detin numele doar a cca 2000 deoarece nu detin arhiva Biroului Expulzatilor si Refugiatilor Arad deoarece aceasta a fost distrusa in bombardamentul din 3 iulie 1944.

Asa ca nu mai pot astepta la bunul simt al ANRP. Vad ca ei nici macar nu citesc dosarele.

Intrebarea este: pot actiona in contencios A.N.R.P. pt. ca nu a emis o decizie de plata si nici nu au solicitat revocarea hotararii emise de comisia judeteana?
Hotararea emisa de comisie dateaza din decembrie 2007
Va rog un sfat.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sorincapitanescu , utilizator 13:19, 14 August 2010
Nu stiu ce le-ati scris ANRP-ului, consultati un avocat.
Eu cum au trecut cei doi ani le-am trimis:
NOTIFICARE
CATRE ANRP-Serviciul ptr aplicarea Legii 290/2003
Subsemnatul ..., domiciliat....,
VA NOTIFIC CA:
-ati depasit termenele de plata catre subsemnata a despagubirilor acordate prin Hotararea nr. ..., emisa de ...., termene cu scadenta la .... transa 1, si ..... transa 2, conform Legii 290/2003 si avand in vedere cererea subsemnatei catre ANRP cu nr .... din data de... prin care solicitam efectuarea platii despagubirilor;
-pe cale de consecinta va solicit sa-mi virati despagubirile stabilite prin Hotararea nr ..., emisa de ..., la data de ..., in cuantum de ..., suma actualizata cu indicele de inflatie de la data nasterii dreptului pana la data platii despagubirilor.
Data Semnatura
DOMNULUI PRESEDINTE AL ANPR

Daca suna asemanator, o puteti considera pe a dvs. ca notificare. Daca nu, mai bine asteptati o luna. Oricum eu cum a trecut termenul de 2 ani, am actionat in felul descris mai sus: notificare, instanta, etc.
Audienta la senator nu are nici o relevanta juridica.
Si nu stiu de ce spuneti de 5 luni la punerea pe rol.
Eu sunt din Craiova si daca introduceam actiunea in Craiova (la Tribunal) primeam termen la 1 luna distanta, dar am preferat sa depun la Tribunalul Bucuresti. Pe 15 septembrie 2009 , am primit termen pe 25 noiembrie 2009 (deci la 2 luni si zece zile. Si retineti ca in momentul depunerii actiunii de catre mine instantele judecatoresti erau inca in greva.
Pe contencios administrativ se poate depune la instanta de pe raza reclamantului sau a paratului.
Multumesc din nou sorincapitanescu. Voi asculta indrumarile Dvs. si voi formula notificare. Din pacate stiu ca la Constanta termenele sunt foarte lungi. O actiune in contencios depusa in ianuarie a primit primul termen in mai. Soer sa nu am si eu ghinionul asta.
Va multumesc pentru ajutor
eu va sugerez sa va angajati un avocat intrucat sunt multe probleme care apar in cursul unui proces pe legea 290/2003.
Multumesc athe. M-am gandit si la asa ceva, dar vroiam sa stiu daca prin solicitarea facuta la ANRP in vederea obtinerii despagubirilor este indeplinita procedura prealabila - si daca-i pot actiona in instanta, sau trebuie sa-i notific special asa cum mi-a explicat sorincapitanescu.
Va multumesc.
Puteti intreba (consulta) un avocat pe tema NOTIFICARII.
Puteti sa actionati in judecata ANRP-ul in Bucuresti la Tribunalul Bucuresti.
Eu nu am avut avocat.
Executorul judecatoresc mi-a spus ca pe Contencios administrativ, in speta pe Legea 290/2003 nu e neaparat necesar sa angajezi avocat (din punctul meu de vedere are dreptate), si mi-a mai spus: ca mai bine ca i-am actionat in instanta (ANRP-ul) in Bucuresti (decat in Craiova de unde sunt eu).
La Tribunal Bucuresti am avut un singur termen (am castigat), iar la Curtea de Apel Bucuresti unde ANRP-ul a facut recurs tot un singur termen (recursul ANRP-ului a fost respins).
Sfatul meu:
-compuneti Notificarea;
-atasati la aceasta copie dupa comunicarea+Hotararea Comisiei judetene de aplicare a Legii 290 si copie dupa cererea prin care solicitati efectuarea platii;
-luni puteti trimite recomandata+confirmare de primire Notificarea (+copiile) la ANRP prin Posta Romana.
Succes.

Alte discuții în legătură

Contestatie legea 290/03 MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am o speta pe Legea nr. 290/2003 referitoare la despagubirile pentru bunurile ramase in Basarabia si nu stiu exact unde as putea inainta cererea de ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 imbroserv imbroserv In februarie 2008 bunica mea , a primit o Hotarare a comisiei Judeţene Buzău conform Legii 290/2003 prin care se despagubeste pierderea bunurilor prin ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)