avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 290/2003
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 290/2003

Buna ziua

Am rugamintea daca ma poate ajuta cineva. Incerc sa sintetizez:
1. anul 2003 - am depus cererea la Prefectura insotita de inscrisurile necesare
2. anul 2007 - decembrie, obtin in sfarsit hotararea comisiei judetene - am fost multumita, deci nu am contestat-o
3. februarie 2008 trimit cerere la ANRP impreuna cu dovada contului deschis la BCR in vederea efectuarii primei transe
4. aprilie 2008 primesc raspunsul standard al ANRP - invoca art. 10 alin. (2) din Legea 290/2003 - deci termenul este 1 an pt. prima transa. Ma conformez si astept
5. februarie 2009 - solicit ANRP-ului respectarea si aplicarea art. 10 alin. (2), respectiv art. 18 alin. (4) si (5) lit. c
6. Primesc raspunsul in termen util: nu am facut dovada proprietatii . Inteleg ca nici nu au lecturat inscrisurile depuse la dosar. Altfel ar fi observat ca am depus extrasul din arhiva de stat Cernauti (tradusa si autentificata), declaratia a doi martori si declaratia mea, toate autentificate
6. revin cu cerere la ANRP in mai 2010
7. primesc raspunsul: invoca art. 10 alin. (2) din Legea 290 si art. 18 alin. (5) din Norme. Deci, in limita sumelor aprobate anual....etc. Cel putin nu mi-au mai invocat lipsa vreunui act.
8. suparata, merg la un domn Senator in audienta. Sunt bolnava, trebuie sa ma operez, nu mai pot astepta, etc
9. surpriza: primesc raspunsul ANRP: NU AM FACUT DOVADA REFUGIULUI. . Ce sa mai spun? La dosar au o adresa de la Ministerul de Interne - Arhivele Nationale - Directia judeteana Arad, adresa din anul 2003 prin care ma instiinteaza ca din 20 000 de persoane refugiate ei detin numele doar a cca 2000 deoarece nu detin arhiva Biroului Expulzatilor si Refugiatilor Arad deoarece aceasta a fost distrusa in bombardamentul din 3 iulie 1944.

Asa ca nu mai pot astepta la bunul simt al ANRP. Vad ca ei nici macar nu citesc dosarele.

Intrebarea este: pot actiona in contencios A.N.R.P. pt. ca nu a emis o decizie de plata si nici nu au solicitat revocarea hotararii emise de comisia judeteana?
Hotararea emisa de comisie dateaza din decembrie 2007
Va rog un sfat.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sorincapitanescu , utilizator 13:19, 14 August 2010
Multumesc din nou sorincapitanescu. Am formulat notificarea dupa modelul indicat de Dvs. O voi trimite luni. Voi astepta 30 de zile (probabil voi primi un raspuns similar cu cele anterioare) dupa care voi depune actiunea. Cred ca ma voi judeca tot la Bucuresti. Am sa ma uit pe portalul Tribunalului Bucuresti sa vad ce termene se dau. Probabil mai scurte decat la Constanta. In notificare le-am pus in vedere in termen de 7 zile sa-mi achite despagubirile. Oricum stiu ca nu le vor achita.
Mult succes cu dosarul Dvs. Asta e. Daca eu aveam o datorie la stat, ma executau pana acum. Dar nu este la fel cand statul are o datorie.
Va multumesc
d-na, ca sa actionati ANRP in contencios la tribunalul bucuresti ar trebui sa aveti domiciliul in bucuresti. insa si aici primul termen se da dupa minim sase luni.
La mine ANRP-ul a solicitat revocarea Hotararii comisiei judetene.
In plus pe 25.11.2009 Tribunalul Bucuresti mi-a dat castig de cauza. In timp ce asteptam redactarea Hotararii Tribunalului (tinand cont ca incepand cu 15 decembrie instantele intra in vacanta), dar oricum era proces pe rol cu hotarare data executorie (dar inca nedefinitiva) pe 30.12.2009 au trimis la Prefectura Dolj solicitarea lor de revocare (intrata la Dolj pe 04.01.2010). Ceea ce oricum nu au voie.
Legal ANRP-ul nu are drept de control, revocare, etc a Hotararii comisiei. Nu are decat obligatia de efectuare a platii.
Instanta nu a retinut solicitarea dansilor de solicitare de revocare a Hotararii comisiei judetene deoarece: ANRP-ul invoca drept de control un art. 17 din Normele de aplicare a Legii 290/2003, art. modificat ulterior aprobarii normelor in forma initiala. Dar Normele au intrat in vigoare prin Hotarare de Guvern. La fel si modificarea art. 17 din norme s-a facut prin HG.
Dar Legea 290 a fost aprobata de parlament, deci prin lege care e superioara unei hotarari de guvern. Prin modificarea art 17 din norme (prin HG) se adauga ceva in plus fata de lege (care nu prevede controlul ANRP) si o lege nu poate fi modificata decat printr-un act de acelasi rang (in cazul de fata prin lege poate fi modificata) si nu printr-un act inferior (in cazul de fata HG). Deci pt a da alte atributii ANRP-ului trebuia modificata Legea 290 tot printr-o lege!
Daca veti avea nevoie de indrumari in viitor ma puteti intreba:
sorincapitanescu@yahoo.com
Domnule ATHE as avea si eu 1-2 intrebari ptr. dvs:
-eu care am domiciliul in Craiova cum m-am judecat cu ANRP-ul la Tribunalul Bucuresti, unde am castigat, iar ANRP-ul a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, recurs pe care l-au pierdut?
O alta persoana (cu domiciliul in Constanta) s-a judecat cu ANRP-ul tot la Bucuresti, cu toate ca aceasta persoana avea domiciliul tot in provincie! Dar aceasta persoana a angajat intradevar un AVOCAT!
Multumesc av. athe. Din cate stiu in contencios pot actiona la Tribunalul in raza caruia domiciliez sau la domiciliul paratului, adica Bucuresti, conf. Legii 554/2004 cu ultimele modificari. In ceea ce priveste termenele vad ca la Bucuresti se da primul termen dupa cca. 2 luni. Oricum, intai va trebui sa astept 30 de zile raspunsul ANRP. Dupa 7 ani de cand am depus dosarul, va trebui sa mai am putina rabdare.

Sorincapitanescu - vad ca sunteti foarte documentat. Multumesc pt. adresa mail, imi voi permite sa va scriu pt. ulterioare informatii.
Va multumesc din suflet.
O zi buna tuturor

Alte discuții în legătură

Contestatie legea 290/03 MihaiBucur MihaiBucur Buna seara! Am o speta pe Legea nr. 290/2003 referitoare la despagubirile pentru bunurile ramase in Basarabia si nu stiu exact unde as putea inainta cererea de ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 imbroserv imbroserv In februarie 2008 bunica mea , a primit o Hotarare a comisiei Judeţene Buzău conform Legii 290/2003 prin care se despagubeste pierderea bunurilor prin ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 iulian nicu iulian nicu as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si ... (vezi toată discuția)