avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodia copilului

Buna ziua
Va rog din suflet sa ma ajutati deoarece sunt o mama disperata pentru ca de cateva luni sunt amenintata aproape zilnic de fostul sot ca imi va lua copilul spunanad ca deja are avocat si dosarul pregatit pentru a fi pus in instanta. In urmatoarele randuri va voi explica cat mai pe scurt situatia in care ma aflu. Tatal copilului este libanez (momentan avand viza in baza casatoriei care s-a incheiat de 2 ani), locuieste cu chirie, de profesie lautar, dar nu lucreaza cu forme legale si este un consumator inrait de bauturi alcoolice (momente in care suna si ameninta ca imi va fura copilul si diverse amenintari chiar si cu moartea). Din cauza situatie economice de la noi din tara din ultimul timp si ca urmare a intreruperii studiilor din cauza casatoriei (avand doar 8 clase) si neavand experienta de munca in nici un domeniu pentru ca pe timpul casatoriei nu am fost lasata, precizez cu toata rusinea ca veniturile pe care le am revin din videochat (sunt model pe site-uri pentru adulti). Stiu ca nu este un lucru de care sa ma mandresc dar o fac din cauza situatiei de fata ( aceasta meserie o practic doar atunci cand copilul nu este acasa pentru a nu il afecta in vreun fel). Credeti ca munca mea din acest moment este un avantaj pentru fostul sot sa imi poata lua copilul? Va rog sa imi dati un raspuns sincer indiferent care va fi acesta si cum as putea sa fac sa nu imi poata lua nimeni copilul. Precizez ca eu dupa divort am reluat studiile si in acest moment sunt in clasa a 11 a si momentan locuiesc tot cu chirie dar,detin de la bunica mea un apartament cu doua camere dar ea fiind in viata nu locuiesc impreuna cu ea deoarece sufera de o dementa frontala si nu vreau sa afecteze in vreun fel educatia fetitei care are varsta de 3 ani.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 13:21, 19 August 2010
Stimata doamna,
nu am destula experienta in probleme de incredintare minori, ca sa imi dau seama daca sotul dvs. are sanse reale sa obtina incredintarea copilului.
La prima vedere, nu consider ca meseria dvs. este un motiv pentru care nu puteti pasta copilul. Personal nu mi se pare mai prejos decat de meseria de "lautar" la negru.

Cum ati trecut deja prin divort, cred ca stiti ca, la incredintarea minorului, se vor avea in vedere posibilitatile pe care le au parintii de a creste si educa pe copil. Prntre acestea: venituri stabile pe care le puteti dovedi, locuinta, posibilitati de ingrijire a copilului.
Cred si ca faptul ca instanta v-a incredintat copilul prima data este in favoarea dvs.

Poate colegii de forum avocati ne pot ajuta cu alte detalii sau pareri.

Sa stiti ca "rapirea" fetitei de catre tata este incalcarea hot. judecatoresti prin care fetita v-a fost incredintata, iar amenintarea (cu moartea, cu alte violente) este infractiuni si se pedepseste penal.

p.s. Tin sa va felicit pentru coerenta si corectitudinea exprimarii. Depasesete cu mult nivelul unor absloventi de facultate pe care i-am mai auzit pe ici - colo.
Va apreciz si pentru curajul de care dati dovada.

Cu stima, va doresc mult noroc.
Nu am inteles daca obtinut si incredintarea copilului. Daca este asa, fostul sot poate vorbi despre un proces de reincredintare considerand ca datorita meseriei pe care o practicati are mari sanse sa obtina custodia copilului.

Varsta frageda a copilului, statutul social, conditiile de crestere si educare pe care nu le-ar putea oferi si starea recalcitranta+betia (dovedita cu martori) il pot impiedica sa obtina custodia minorei. Pe de alta parte domnul tatic este in ilegalitate din moment ce viza pentru sedere pe teritoriul Romaniei a obtinut-o prin casatorie care a fost desfacuta prin divort (asa inteleg).

Aveti nevoie de un avocat specializat in dreptul familiei pentru a-l combate in conditiile in care va da in judecata pentru incredintarea/reincredintarea minorei.

In ceea ce priveste rapirea minorei, aceasta face obiectul Convenţiei de la Haga care da urmatoarele drepturi statelor semnatare sau care au aderat (Romania a aderat prin Legea nr. 100/1992):
- dreptul de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;
- dreptul de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea copiilor.
Autoritatea centrala din Romania desemnata pentru aducerea la indeplinire a obligatiilor stabilite prin Conventie asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii este Ministerul Justitiei.

Referitor la amenintarea cu moartea, puteti face plangere la politie aceasta fiind o fapta destul de grava. Este foarte probabil sa se dispuna urmarirea penala mai ales daca o sustineti cu probe.
"Amenintarea a este o infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei, reglementate in cap. II, t. II, art. 193, C. pen., partea speciala si consta in fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa o alarmeze."
[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
Laura Ciobeica, moderator
Buna ziua!

Sunt disperata, va rog sa ma lamuriti in legatura cu cateva probleme. Am depus actele de divort anul trecut in septembrie, divortul a fost pronuntat la data de 1 aprilie. Fiul meu minor mi-a fost incredintat mie. El avand 15 ani a fost intrebat cu cine vrea sa ramana si m-a ales pe mine. Fostul sot a facut apel la hotararea de divort, inca nu am primit citatia, dar se pare ca vrea custodia copilului.
Eu am trait cu copilul in chirie, din salariul meu(lucrez in invatamant) dar pentru ca nu ne mai puteam intretine am hotarat sa plec in Olanda unde mi-am gasit de lucru prin prietenul meu, cu care avem o relatie extraordinara. Am vrut disperat sa-mi aduc si copilul dar fostul nu a fost de acord. In final am cazut de comun acord cu copilul si fostul sot ,ca baiatul va ramane la el pana termina scoala. NU mi-e usor sa stau fara el, simt ca innebunesc, dar am vrut ca el sa fie fericit in orasul unde s-a nascut, sa termine scoala la care abia a intrat.
Dar problemele acum incep. Cu toate ca fostul nu are un loc de munca de 10 ani, lucreaza la negru, sta la maica-sa, bea mult si este si agresiv (nu cu copilul), el acum doreste custodia copilului bazat pe faptul ca nu sunt o mama buna pentru ca mi-am abandonat copilul. Simt ca innebunesc! Omul acesta niciodata nu a platit pensie alimentara, nu-i pasa daca copilul lui are ce imbraca sau nu, are ce manca sau nu, eu lucram in trei locuri sa am ce pune pe masa....iar acum cand am sansa sa ofer o viata mai buna copilului meu, cand in sfarsit am crezut ca lucrurile s-au linistit, vrea custodia si vrea sa ma innegreasca in ochii tuturor.Sunt o criminala ca vreau sa lupt pentru mine si copilul meu? Ar fi mai bine sa murim de foame in Romania??? :(( Avocatul meu zice ca este foarte importanta hotararea copilului, dar ca se va face ancheta sociala inca odata si este posibil ca copilul sa-i fie incredintat lui.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac? Stiu ca daca m-as intoarce in tara copilul imediat s-ar muta cu mine. Stiu deasemenea ca fostul sot face toate astea numai din razbunare si nu tine cont de sentimentele copilului. NU-i pasa de nimic, numai sa ma aduca inapoi in tara, pentru ca este nebun de gelozie! Va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac si sa-mi spuneti ce sanse de castig am?
Multumesc mult.
Încredinţarea copiilor: aceasta are caracter provizoriu, adică se va putea reveni
oricând asupra celor dispuse dacă se constată schimbarea împrejurărilor care au motivat soluţia dată.
În ceea ce priveşte exercitarea ocrotirii părinteşti, acestea se exercită de către părintele căruia acesta i-a fost încredinţat. Celălalt părinte are dreptul de a avea legături personale cu minorul precum şi dreptul de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia.
Modalitatile de exercitare a drepturilor parintesti de catre parintele caruia i-a fost încredintat copilul se stabilesc pe cale conventionala de catre parinti, si numai in subsidiar de catre instanta de judecata, fie în cadrul procesului de divort fie în cadrul unei actiuni ulterioare.
In cazul in care fostul sot apeleaza instanta pentru incredintarea catre el a copilului, poate ca avocatul dvs. va putea gasi calea de a demonstra ca ati avut un acord cu fostul sot in ceea ce priveste domiciliul copilului pe durata timpului in care ati plecat din tara (fiind bine intentionata, pentru ca copilul sa aiba legaturi constante cu tatal....). Ar fi bine sa va prezentati in instanta la data infatisarii si de asemenea ar fi foarte bine daca v-ati muta in tara pana se termina procesul.
Succes:luck:
L.C.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa parasesc tara dupa divort fara copil? ContSters222304 ContSters222304 buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract ... (vezi toată discuția)
Reancredintare minor day_ever day_ever Maaflu intr-o situatie delicata ..sunt in divort si am o fetita de 5 ani..din prima mea casatorie mai am un baiat de 13 ani incredintat mie....Eu am fost ... (vezi toată discuția)
Minorul nu vrea sa se intoarca la parintele care detine custodia lazaris lazaris sunt in proces de reincredintare a custodiei,dar sunt nevoita sa plec in strainatate,la locul de munca.Baiatul vrea sa mearga cu mine dar tatal lui nu il ... (vezi toată discuția)