avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... care este termenul de restituire a garantiei materiale ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

care este termenul de restituire a garantiei materiale de gestionar?

Buna ziua.
As dori sa stiu care este termenul de restituire a garantiei materiale de gestionar?
Mai este in vigoare legea 22/1969 care prevede restituirea garantiei in termen de 10 zile de la incetarea contractului?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 8 Februarie 2016
Aveti aici textul actualizat al legii:
[ link extern ]
Legea 22/1969 este in vigoare, cu modificarile aduse de legea 54/1994.
La art. 16 spune asa:
Garantia in numerar si dobanda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime. Agenti economici, autoritati sau institutii publice sunt obligate, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Multumesc pentru raspuns.Mie mi s-a raspuns ca voi primi acea garantie in 15 zile de la incasarea ultimelor drepturi salariale.Intrucat am incheiat previzul pe 3 august si plata pentru august se face pe 15 septembrie, ar urma sa primesc acea garantie spre sfarsitul lunii septembrie.Exista vreo prevedere legala pentru asa ceva?
Ati citit mai sus prevederea: 10 zile de la incetarea CIM.In cazul dv., angajatorul ar face bine ca in termen de zece zile de la data de 03 august, sa verifice daca aveti datorii, sa le opereze/retina din drepturile banesti de lichidare si numai daca depasesc suma din stat, sa scada/retina diferenta din carnetul de consemnare, pe care trebuie sa vi-l inmaneze indiferent de organizarea interna privind plata salariilor.Daca nu se procedeaza asa, este din pura lene/comoditate, mai ales daca nu aveti imputatii de platit, persoana responsabila merge pe rutina unui program banuit.Daca va lezeaza in mod deosebit aceasta intarziere de cateva zile, luati legatura cu juristul care poate interveni "in lumina legii" de care are nevoie persoana respectiva (pentru a se lumina!)
Si daca au trecut 2 ani de zile de cand angajatul si-a incetat raporturile de munca cu angajatorul si nu i-a fost restituita garantia?

Alte discuții în legătură

Garantie materiala petrica_pascal petrica_pascal As dori sa stiu daca este legala , raportat la prevederile Legii nr 22/1969 actualizata , introducerea in acordul de constituire a unei garantii materiale ... (vezi toată discuția)
Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie mihai colhon mihai colhon Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este perioada maxima de restituire a garantiei in bani de catre angajator. Multumesc (vezi toată discuția)