avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie materiala

As dori sa stiu daca este legala , raportat la prevederile Legii nr 22/1969 actualizata , introducerea in acordul de constituire a unei garantii materiale incheiat intre angajat si angajator a unei prevederi / clauze prin care garantia materiala retinuta angajatului se returneaza de angajator abia DUPA 6 LUNI de la incetarea relatiilor contractuale ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 29 August 2015
Nu este legala o astfel de clauza, intrucat incalca prevederile legii mentionate de dvs.

art.16 din Legea nr.22/1969:
Garantia în numerar şi dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situaţia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
.....

Asadar, termenul este de maxim 10 zile de la data incetarii c.i.m. sau de la data trecerii intr-o functie pentru care nu se cere garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ... Ioanamia Ioanamia Buna ziua, Cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ii da posibilitatea angajatului la participarea inventarului in timpul preavizului. Si il obliga ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie mihai colhon mihai colhon Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este perioada maxima de restituire a garantiei in bani de catre angajator. Multumesc (vezi toată discuția)