Dacă eu revendic un imobil naţionalizat care în cartea funciară are trecută o ipotecă pentru un împrumut la o bancă naţionalizată în 1948 şi prezint un act din care rezultă că ipoteca a fost radiată, dar nu pot dovedi că părinţii mei au achiata împrumutul şi nici cine a radiat-o, am şanse să mi se retrocedeze imobilul?
Radierea ipotecii inseamna stergerea acestui drept real din CF. Indiferent cine a platit ipoteca, de la data radierii acesteia imobilul era liber de sarcini iar retrocedarea trebuie facuta catre cei inscrisi in CF in coala B ca proprietari.
Cumpărătorii susţin că radierea este urmare a naţionalizării băncii respective şi că simultan cu trecerea băncii în patrimoniul statului a trecut şi imobilul în proprietatea statului. Aşa o fi?
Daca nationalizarile imobilului si bancii au fost simultane atunci este firesc ca ipoteca sa fi fost radiata deoarece obligatia in vederea caruia fusese afectat imobilul s-a stins prin confuziune. Insa problema dumneavoastra e mult mai delicata. Pornim de la ipoteza ca cee ce sustin cumparatorii ar fi adevarat si ne putem intreba daca imobilul mai poate fi retrocedat in aceste conditii. Dupa parerea mea nu exista nici un impediment in calea retrocedarii pentru cateva motive:
1) Ipoteca, inscrisa pentru o anumita suma de bani si dreptul de proprietate asupra unui imobil nu pot fi confundate si nici "compensate" prin simpla vointa a creditorului.
2) Chiar daca nu s-a achitat datoria pentru care a s-a facut ipoteca, vina apartine statului care a nationalizat imobilul si care nu poate sa se prevaleze de propria culpa pentru a obtine un avantaj.
Vă mulţumesc din suflet, dar problema este că eu bănuiam că aşa este şi în procesul de revendicare pe care l-am intentat eu (o spun acum cu jenă) nu am depus şi extrasul de carte funciară din care rezulta că imobilul era ipotecat şi am făcut doar dovada cu contractul de vânzare cumpărare încheiat de părinţii mei. Acum îmi este teamă că printr-o revizuire a hot.def. şi irev. prin care mi s-a retrocedat imobilul vor avea câştig de cauză foştii cumpărători pe Legea 112/1995 Ce mi se poate întâmpla?