avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare debit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare debit

Buna ziua

Am imprumutat un "prieten" cu suma de 1.800 RON dar, nu am facut niciun act. Dar erau de fata alte doua persoane martori.Acum se face ca nici nu ma cunoaste si la telefon nu raspunde !!!

Cum pot sa recuperez banii ?
Am inteles ca in baza unei legi sumele mai mari se justifica doar cu acte .Este adevarat ?:oops:

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bogobogobogo , utilizator 22:01, 16 August 2010
Promovati actiune civila in pretentii la judecatorie impotriva debitorului ,iar in probatoriu cei doi martori.
Va multumesc
Totusi,tot aici pe forum am vazut acea specificatie legata de marimea sumei.
Problema e ca nu mai gasesc acel raspuns
Sediul materiei il constituie codul civil.
Subsectiunea 1: Despre cazul cind dovada prin martori nu este primita

Art. 1191

Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decit sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata.
Nu se va primi niciodata o dovada prin martori, in contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau in urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste 250 lei.
Partile insa pot conveni ca si in cazurile aratate mai sus sa se poata face dovada cu martori, daca aceasta priveste drepturi de care ele pot sa dispuna. (C. civ. 1173, 1176, 1192 si urm. 1294, 1416, 1533, 1597, 1621, 1686, 1704).

Art. 1192

- Articolul precedent nu se aplica in cazul cind cererea depaseste 250 lei numai prin unirea capitalului cu dobinzile.

Art. 1193

Cel care a format cererea in judecata, pentru o suma mai mare de 250 lei, chiar de va voi a-si restringe cererea la 250 lei, nu va fi primit a infatisa dovada prin martori.

Art. 1194

Dovada prin martori nu se poate admite nici in cazul cind cererea in judecata este pentru o suma mai mica de 250 lei, dar care este un rest din o creanta mai mare, neconstatata prin incris.

Art. 1195

Cind in aceeasi instanta o parte face mai multe cereri, pentru care nu are inscrisuri, daca toate aceste cereri, unindu-se, trec peste suma de 250 lei, dovada prin martori nu poate fi admisa, chiar cind creditorul ar pretinde ca aceste creante provin din diferite cauze si ca s-au nascut in diferite epoci, afara numai daca creditorul a dobindit aceste drepturi de la alte persoane.

Art. 1196

Toate cererile, sub orice titlu, care nu sint justificte prin inscris, se vor face prin aceeasi petitie. Orice alte pretentii posterioare neprobate prin inscris si care se puteau face la darea petitiei nu vor mai fi primite.

Art. 1197

Regulile mai sus prescrise nu se aplica in cazul cind exista un inceput de dovada scrisa.
Se numeste inceput de dovada orice scriptura a aceluia in contra caruia s-a format petitia, sau a celui ce el reprezinta si care scriptura face a fi de crezut faptul pretins.

Art. 1198

Acele reguli nu se aplica insa intotdeauna cind creditorul nu i-a fost cu putinta a-si procura o dovada scrisa despre obligatia ce pretinde, sau a conserva o dovada luata, precum:
1.la obligatiile care se nasc din cvasicontracte si dindelicte sau cvasidelicte;
2.la depozitul necesar, in caz de incendiu, ruina, tumult sau naufragiu, si la depozitele ce fac calatorii in ospataria unde trag; despre toate acestea judecatorul va avea in vedere calitatea persoanelor si circumstantele faptului;
3.la obligatiile contractate in caz de accidente neprevazute, cind nu era cu putinta partilor de a face inscrisuri;
4.cind creditorul a pierdut titlul ce-i servea de dovada scrisa, din o cauza de forta majora neprevazuta.(C. civ. 986, si urm., 998 si urm., 1083, 1473, 1620 si urm.)
Va multumesc in mod deosebit pentru raspunsul complet.
In ciuda faptului ca nu ma bucura.Dar macar nu bat drumul tribunalelor de pomana.X-(
ati putea incerca prin actiune penala impotriva acelui "prieten".
se poate face facand plangere pentru savarsirea infractiunii de inselaciune - art 215 c. penal si am vazut ca inca se poarta pe art 213 c. penal - abuz de incredere.
daca o sa fie cercetat penal poate isi schimba atitudinea .
succes

Alte discuții în legătură

Partaj gior gior La judecarea partajului,la fond, instanta a dat o solutie care nu este corecta. Si anume, -fosta sotie trebuia sa imparta cu mine o suma de bani 93000 ... (vezi toată discuția)
Sanse recuperare bani...?? monalisaalina monalisaalina Buna seara,as dori o parere avizata,un sfat,daca imprumutul cu o suma considerabila....s-a facut fara acte ,as avea castig in instanta doar cu martori?exista ... (vezi toată discuția)
Memoriu in legatura cu o declaratie a unei persoane ce a abuzat de incredere georgeth georgeth buna seara o cunostinta a primit vizita unor politisti acasa in urma cu 4 ani intrebind-o de unde a avut bani sa isi cumpere o masina la zero km, ea era ... (vezi toată discuția)