avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Victima a unei agresiuni. Ce trebuie sa fac?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Victima a unei agresiuni. Ce trebuie sa fac?

Buna ziua. Am o problema si vreau sa stiu exact ce trebuie sa fac in aceasta situatie.
Zilele trecute am avut un schimb de replici cu un vecin (fiecare dintre noi la el in curte, gardul despartitor intre noi), acesta si-a pierdut controlul si a aruncat in mine cu o caramida, provocandu-mi o rana la o mana ce a necesitat interventie chirurgicala, si din cate am inteles, cel putin 21 de zile de ingrijiri medicale.
Eu am un martor, el are un martor. Din cate am inteles are un dosar penal(nu stiu daca finalizat) pentru conducere fara permis si sub influenta alcoolului, si o plangere la politie tot pentru agresiune cred(a batut pe cineva din cate am auzit).
Eu acum sunt in spital si vreau sa stiu ce trebuie sa fac. Certificat medico-legal am inteles ca pot obtine cu actele de la spital(dupa externare). Cand trebuie sa merg la politie? Dupa ce obtin CML, sau zilele urmatoare cand voi pleca acasa?
Va rog frumos, daca ma puteti ajuta cu detalii si sfaturi, deoarece nu am mai avut de a face cu asa ceva si nu vreau sa gresesc pentru a-i da castig de cauza.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri. Cu stima, C.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:22, 15 August 2010
Aveti la dispozitie 2 luni de la momentul savarsirii faptei pentru a depune la politie o plangere prealabila prin care sa solicitati efectuarea de cercetari si tragerea la raspundere penala a faptuitorului.
Pe parcursul procesului va puteti constitui parte civila si puteti solicita despagubiri, atat materiale cat si morale.
Cand trebuie sa merg la politie? Dupa ce obtin CML, sau zilele urmatoare cand voi pleca acasa?

Mergeti sa depuneti o plangere prealabila (pentru loviri sau alte violente si pentru violare de domiciliu) la Politie sau la Parchet de indata ce starea sanatatii va va permite acest lucru dar nu mai tarziu de 60 de zile de la data agresiunii.
Ulterior veti putea depune si certificatul medico-legal. Aratati pe larg imprejurarile in care s- a produs evenimentul si propuneti proba testimoniala cu un martor.
Faptul ca are ori a mai avut dosare penale este de natura sa atraga starea de recidiva pentru agresor.
Meregeti la cabinetul de medicina legala , este important sa nu treaca prea mult timp de la agresiune, astfel incat constatarea medico-legala sa fie cat mai obiectiva.Apoi mergeti la politie si depuneti plangere, atasand si actele medicale.Mentionati numele martorului pe care il aveti si adresa acestuia.
Faceti precizarea ca va consituiti parte civila si solicitati despaguribiri .
cand va externati din spital sa mergeti la politie sa depuneti plangere penala impotriva vecinului. aveti grija sa nu treaca doua luni de zile de la momentul cand v-a agresat fizic.
Dupa externarea din spital va trebui sa va prezentati la Serviciul de medicina legala pentru eliberarea certificatului medico-legal si in functie de nr. de ingrijiri constatate de medicul legist se va afce si incadrarea faptei astfel:
- pana la 20 de zile inculsiv - art.180 al.2 c.pen,
-pana la 60 de zile inclusiv-art.181 al.1 c.pen,
-peste 60 de zile art.182 al.1 c.pen.
Plangerea insotita de actele medicale si certificatul medico-legal se depun fie la politie , fie la parchetul de pe langa judecatoria careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond in termen de 60 de zile de la data comiterii faptei.
Era bine sa aveti 2 martori pentru dovedirea plangerii.
Aveti de asemenea posibilitatea sa va constituiti parte civila atat cu despagubiri materiale ( toate cheltuielile facute de dvs. ca urmare a faptei respective) si despagubiri morale.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune corporala ninaci cristian ninaci cristian vreau sa stiu ce se poate face in urma unei agresiuni corporale,am fost batut de o persoana,fara sa ii fac nimic. A venit direct la mine si mi-a dat cu pumni ... (vezi toată discuția)
Agresiune daune maier maier buna ziua .in data de 1 ian. am fost agresat prin lovire.ce ma sfatuiti;in 3 ian. (luni) sa merg la medicina legala pt. certificat iar apoi sa fac o ... (vezi toată discuția)
Plangere penala nicusan nicusan de cate zile de spitalizare este nevoie pentru ca ca o persoana ce risca sa-si piarda ochiul din cauza unei agresiuni, sa poata face plangere penala? (vezi toată discuția)