O societate comerciala pe actiuni (SA) din Galati, infiintata in 1994, a inceut sa aiba probleme financiare din 2004. Datoriile catre stat s-au acumulat, iar din 2005 nu s-au mai platit contributiile sociale pentru angajati (acestia primeau totusi fluturase in regula). Pentru ca proprietarul este o persoana influenta, societatea a scapat de controale. In octombrie 2009 actionarul majoritar si-a cesionat actiunile, iar administratorul a facut descarcare de gestiune. Societatea a fost preluata de o firma fantoma din Bucuresti, administrata de un cetatean din Noua Zeelanda, care a schimbat sediul social la o adresa din Baia Mare. Ce sanse au angajatii sa se indrepte impotriva fostului sau noului administrator sau a fostului sau nului actionar/presedinte CA? Informatiile obtinute de la Casa de Pensii arata nu numai ca nu s-au platit contributii, dar angajatii nici macar nu au fost declarati (desi Cartea de Munca este in regula, iar la ITM si Directia de Finante angajatii sunt declarati). Va multumesc pentru idei!
Cand a fost preluata firma de catre noul patron, a fost preluat si pasivul. Normala vad o actiune indreptata impotriva actualului administrator, iar acesta sa plateasca datoriile restante. Fiind vorba de cesiune, se presupune ca stie ce i s-a cesionat.
Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Ca sa-l actionati in instanta pe noul administrator , ar trebui sa vedeti cum a fost preluat pasivul societatii ...contractul de cesiune parti sociale trebuie sa prevada modul in care cei doi cesionarul isi va asuma obligatia de plata a datoriilor societatii cesionate.
In conditiile in care noul administrator este o societate reprezentata de un cetatean care se identifica doar cu un pasaport din noua zeelanda, sansele de a-l gasi si a-l actiona in instanta sunt minime. Fostul administrator nu mai are nicio raspundere legala/penala? Nici persoanele cu functie de conducere? Vorbim totusi de stopaj la sursa... Firma figureaza in evidenta celor de la Finante cu datorii de peste 4 milioane de lei noi, insa nimeni nu face nimic pentru a recupera banii
Am cesiunat un srl.
Jimmy74
Buna ziua,am o nelamurire va rog
anul trecut am cesionat srl.la ca eram asociat impreuna cu sotia,eu fiind administrator,problema este ca am avut o datorie ... (vezi toată discuția)