avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Avansare in grad functionar. Refuzul de a pune in ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Avansare in grad functionar. Refuzul de a pune in practica rezultatul exemenului de promovare in gradul profesional.

Sunt fuctionar public. In luna ianuarie anul curent am sustinut examen in cadrul unei directii de finante pentru avansarea in gradul profesional. Examenul a fost organizat conform art. 64 alin 2 din legea 188/1999 cu acordul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Am promovat examenul iar in urma solicitarii avizului de la A.N.F.P. s-a obtinut acest aviz urmand in termen de 15 zile de la primirea avizului sa puna in aplicare avansarea in grad.
Institutia nu a facut acest lucru.
Ulterior primirii avizului D.G.F.P. a asteptat pana in ziua a cincisprezecea pentru a fi data o nota interna din cadrul directiei de personal a ANAF catre directiile teritoriale (motivandu-se criza economica) prin care se limita inaintarile in grad. Deci cu alte cuvinte institutia a asteptat in mod culpabil ca avansarea in grad sa nu se puna in practica pentru ca pe circuitul intern al M.F.P. se stia ca se asteapta o asemnea decizie.
Deci am participat la un concurs al carui rezultat nu a fost pus in practica in mod abuziv. Este eaxct ca si cand ai participa la un concurs de angajare si dupa ce ai fost declarat admis sa ti se spuna ca a fost anulat concursul din cardul crizei economice desi procedura a fost legal indeplinita.
Intrebarea mea este:
Este legala anularea unui drept conferit de o lege si castigat ca urmare a promovarii unui concurs printr-o nota interna a unui departament al institutiei publice.
Ce este de facut?
Institutia a procedat corect?
Daca doreste cineva sa ma ajute si pentru acte justificative va rog contactati-ma.
Cel mai recent răspuns: liliz , utilizator 12:52, 8 Noiembrie 2011
Solicita instantei de judecata la obligarea institutiei :
1. de a emite actul administrativ de numire in gradul superior - pentru care ai dat concurs si s-a obtinut avizul ANFP - cu data la care au expirat cele 15 zile prevazute in HG 611/2008.
2.plata diferentei drepturilor salariale - constand in diferenta dintre salariaul ce ti s-ar fi cuvenit ca urmare a promovarii si salariul de care ai beneficiat efectiv - pentru intreaga perioada.

Potrivit art. 65 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 "Concursul sau examenul de promovare in gradul profesional se organizeaza de autoritatea sau institutia publica, in limita functiilor publice rezervate promovarii, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate."
Intelegem ca, institutia ar fi trebuit sa analizeze "incadrarea in fondurile bugetare alocate" anterior organizarii concursului si obtinerii avizului si nu dupa aceea.
In cazul de fata, procedura fiind finalizata (concurs/aviz favorabil) aveti 100% sanse ca prin instanta sa obtineti aplicarea prevederilor legii organice care este Statul functionarilor publici precum si HG 611/2008 care sunt acte normative cu forta juridica superiora unei decizii sau note interne.
Curaj !
Daca in calitate de functionari publici avem toate obligatiile prevazute de o multitudine de acte normative atunci avem si drepturile recunoscule de acestea, chiar daca, uneori trebuie sa fortam nota pentru a le obtine.
----------
liliz, are perfecta dreptate.Atala-le ca si tu cunosti legile.Nici nu este corect ca o aprobare de la ANFP sa nu fie pusa in practica.Asta e facuta cu directie impotriva ta.Probabil nu te-ai purtat frumos cu d.na de la resurse umane.Vezi cum faci,mai zambeste-i si tu din cand in cand(chiar daca esti insurat).In rest ai toate drepturile de partea ta.Numai bine!Sa ne scrii, sa vedem ce ai reusit.
acte justificative>anuntul de participare la concurs-pe care ar trebui sa-l gasesti pe siteul institutiei-,adresa de la ANFP prin care se confirma aprobarea,chiar si martorii-membrii comisiei,colegii,pv de la comisia de examinare,lucrarea scrisa,etc.Ai probe destule,stai linistit.
Ideea este urmatoarea:
In la data de 23.02.2010 institutia trebuia sa puna in practica (expira termenul de 15 zile ) avansarea in gradul profesional conform adresei primite de la A.N.F.P. Exact in 23.02.2010 directia de salarizare din cadrul A.N.A.F. (NU A.N.F.P.) trimite o circulara interna directiilor teritoriale prin care le sugereaza incadrarea in cheltuielile convenite cu F.M.I. si dispune anularea avansarilor in grad. Aceasta adresa imi este invocata (institutia aflandu-se inca in termen pentru punerea in practica a avansarii) pentru refuzul avansarii ca sa se acopere. Repet:
Este legala anularea unui drept conferit de o lege si castigat ca urmare a promovarii unui concurs printr-o nota interna a unui departament al institutiei publice?
Care este termenul de actiune?
Multumesc!
Jur. Ec. Gherghina I. Ionut-Valentin
Reciteste cu atentie ce am scris prima data si urmeaza procedura din legea contenciosului administrativ

Alte discuții în legătură

Aviz anfp ptr promovare grad primcaz primcaz Buna ziua, As vrea sa stiu daca ptr organizarea unui examen/concurs ptr promovare a functionarilor publici intr-un grad profesional superior, este necesar ... (vezi toată discuția)
Avansarea in trepte de salarizare, promovarea in grad si in clasa a functionarilor publici adon adon 1.Am observat la mai multe primarii din tara ca propun in consiliul local aprobarea avansarilor in trepte de salarizare si nu inteleg de ce. Inteleg pentru ... (vezi toată discuția)
Poate fi posibilã anularea concursului de promovare în grad profesional datoritã lipsei de bani la buget? isflorian isflorian In luna decembrie anul curent, am participat la un concurs de promovare (de la expert principal la expert superior) am promovat examenul dar nu am primit ... (vezi toată discuția)