Situatia de azi.
Constructia finalizata, luat receptie anul trecut.
Fatada exterioara executata de proprietar pentru toata cladirea.
Bransamentul apartamentului vandut, se face tot de la proprietar.(apa, electric)
Cumparatoarea refuza sa plateasca apa(de 3 ani de zile). Electric fiind platit la zi.
Cumparatoarea sa mutat si a finisat apartamentul cumparat la rosu, locuind la adresa respectiva de 3 ani de zile.
Cumparatoarea nu a contribuit la finisaje de fatada (exteriare) si refuza acest lucru pe motiv ca nu ii place fatada care a fost facuta.
Exista neintelegeri la finalizarea actelor, proprietatul nu vrea sa semneze actele finale (respectiv procesul verbal de predare-primire) , pe motiv ca cea care a cumparat apartamentul nu a contribui la finisaje exteriaoare conform contractului si nu sa platit apa de 3 ani + plata actelor pentru dezmembrare cadastru.
Cumparatoarea este nemultumita de faptul ca au iesit 49 de mp in loc de 56.7mp utila.
Ce se poate face in cazul asta ?
Cine trebuie sa plateasca dezmembrarea cadastrala, notariala etc ? cumparatoarea sau proprietarul. "Cheltuielile ocazionate cu perfectarea contractului privesc pe cumparatoare."
Ce inseamna "Cheltuielile ocazionate" ?
Se poate anula contractul ? se poate da suma dublu inapoi de pe antecontract ca este specificat lucrul asta si suma trecuta pe contract simplu + suma finisajelor pe care cumparatoarea lea efectuat eventual scazuta perioada in care a locuit acolo si trecuta ca chirie ?
Daca s-ar ajunge la proces, ce se poate cere ? Cumparatoare poate obliga proprietarul sa finalizeze actele fara a plati datoriile acumulate ?
Sau poate acuza propieratul ca suprafata utila rezultata este mai mica decat cea convenita?
==========================
contract de vanzare cumparare
declaram ca vindem ..un apartament, cu o suprafata construita 70mp si o suprafata utila 56.7mp (necompartimentat interior) situat ....pe un teren proprietatea noastra, impreuna cu cota parte indiviza din partile dependintelor comune din imobil care prin natura si destinatia lor sunt in folosinta comuna a tuturor coproprietarilor si dreptul de proprietate asupra terenului aferent apartamentului in suprafata de 15mp.
Apartamentul ce face obiectul acestui contract va fi construit in baza proiectului de executie autorizat de primarie ...iar accesul camparatoarei la apartament se face prin holul figurat in schita anexa, care este coproprietatea cumparatoarei si a vanzatorilor in cote de 1/2 pentru fiecare.
Ne obligam ca apartamentul ce face obiectul prezentuilui contract sa fie finalizat pina la data de ...iar la predarea apartamentului acesta va avea urmatoarele caracteristici, constructie la rosu, fara finisaje interiaoare si exteriaoare, cu zidarie Porotherm avand instalatii sanitare si electrice( contorizarea si contractele de furnizare a utilitatilo urmand sa fie incheiate de dobanditorul apartamentului), iar imobilul din care va face parte apartamentul va fi racordat la instalatia de gaze (urmand ca bransamentul individual sa cada in sarcina dobanditorului apartamentului)
Noi partile ne obligam sa suportam in comun cheltuielile pentru compartimentarea cu pereti de caramida phoroterm a etajului I in cele 2 apartamente si hol, conform schitei.
Transferul deprului de proprietate asupra apartamentului si a terenului aferent acestuia se va face la finalizarea lucrarilor de constructie in baza Procesului verbal de receptie a lucratii si a Procesului verbal de predare-primire a apartamentului incheiat intre parti, dar cel mai tarziu pana la data de ....
Eu cumparatoarea ...ma oblig sa suport urmatoarele cheltuieli, -25% din cheltuieli ocazionate cu finisajele interioare si exteriaoare pentru casa scarii; -finisaje exteriare aferente apartamentului; -50% din cheltuielile aferente compartimentari etajului I in cele 2 apartamente conform schitei si finisajele interioare comune ale acestui etaj.
Pretu yyyy din care am primit cu titlu de avans de la cumparatoare suma de yuuyyy conform antecontractului... iar restul i-am primit in intregime astazi de la cumparatoare.
Cheltuielile ocazionate cu perfectarea contractului privesc pe cumparatoare.
Noi vanzatorii ne obligam sa platim impozitul aferent venitului din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor conform codului fiscal, la momentul la care se va produce acest transfer.
=======================
totusi scrie pe el Contract de vanzare cumparare.
La sfarsit scrie " Noi partile, declaram ca am luat la cunostinta de prevederile art.56 al.1 din legea nr.7/1996 , modificata, privind obligatia notarului public de a solicita inscrierea prezentului contract in Cartea Funciara, cel mai tarziu in ziua urmatoare intocmirii acestuia.
Redactat la notar public ...la biroul notarial, astazi, in cinci exemplare, din care trei exemplare s-au inmanat partilor, un exemplar pentru arhiva biroului si un exemplar pentru Cartea Funciara."
Am inteles ca este o greseala si ca nu putea sa faca Contract deoarece nu exista constructia respectiva, intabulare cadastru pe constructia respectiva etc, si doar o promisiune.
Cat despre avocati, am vorbit, dar nu sunt lamurit asa ca am apelat la acest forum.
Inaite sa ajungem la instanta (probabilitatea este foarte mare), doream sa stiu si parearea avocatilor dupa forum.
Intabulare casa
cadet_teo19
vreau sa cumpar o casa in rosu, nefinalizata(fara acoperis), deci neintabulata. practic nu pot cumpara decat terenul care e trecut in CF, autorizatia este din ... (vezi toată discuția)