avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... O problema delicata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

O problema delicata

Buna ziua, nici nu stiu cu ce sa incep#-o. Vreau sa divortez de sotul meu, stiu ca am nevoie de un avocat dar as vrea sa stiu la ce sa ma astept. Povestea mea este urmatoarea: casatorita de 8 ani, un copil de aproape 3 ani care nu este al lui dar el nu stie....Dupa divort vreau sa intrerup orice legatura cu sotul meu si nu vreau pensie alimentara...
Problema e copilul meu..... trebuie facut test de paternitate sa se dovedeasca ca nu sotul e tatal?! Vreau custodia integrala a copilului iar dupa divort nu vreau sa mai am nici o legatura cu sotul meu....vreau doar o viata noua si linistita alaturi de copilul meu...
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
rada78, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 11:35, 17 August 2010
Daca sunteti hotarata sa divortati introduceti actiunea de divort Nu ati precizat daca aveti locuinta, bunuri comune ce trebuie impartite. Aveti foarte mari sanse ca cel mic sa va fie incredintat, mai ales ca nu cereti nici pensie alimentara.Daca nu vreti sa mai aveti de-a face cu sotul dupa divort trebuie facut test de paternitate pentru a demonstra ca nu este tatal copilului, pentru ca in caz contrar va avea dreptul sa vada copilul dupa divort. Va trebuie un martor sau doi care sa sustina motivele dvs. de divort . Poate este si sotul de acord cu divortul si atunci se rezolva mai repede. Succes!
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
Rodica Ciolca, Consultant resurse umane
Motivul de divort e simplu....nu il mai iubesc, nu ne mai iubim, lipsa de caldura sufleteasca, lipsa de comunicare...plus ca am acel lucru in minte ca nu e copilul lui...ea e doar responsabilitatea mea...
Stam in chirie , avem lucruri ce se gasesc normal intr-o casa si o masina pe numele lui....
Eu vreau doar lucrurile cumparate de mine ..dar nu toate... si nu vreau pensie alimentara...
Pe de alta parte...tatal biologic al copilului meu ma ajuta financiar...
Va multumesc pentru raspuns....si orice informatie e binevenita!
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
rada78, utilizator
Sotul dvs. este de acord cu divortul? Sau macar l-ati instiintat despre intentia dvs?
Dat fiind faptul ca exista un copil minor, nu puteti divorta prin acord ci cel mult din culpa comuna sau sa invocati culpa sotului, situatie in care va trebui sa prezentati probe, in clusiv martori, care pot fi si rude ale dvs.
cererea se depune la judecatoria din circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor de la data introducerii actiunii.
Pentru declanşarea procedurii de desfacere a căsătoriei trebuie introdusă acţiunea de divorţ. Aceasta trebuie să cuprindă:

- numele şi adresa reclamantului
- numele şi adresa piritului
- data şi locul unde a fost incheiată căsătoria
- date privind copiii: dacă există - numele şi data naşterii acestora; dacă nu există - se menţionează acest lucru.
- date cu privire la locuinţă
- date cu privire la nume, dacă se solicită păstrarea numelui sau revenirea la cel anterior căsătoriei
- solicitarea pensiei de intreţinere (dacă este cazul)
- motivele care au dus la destrămarea relaţiilor de familie. Este indicat ca acestea să fie descrise cronologic. Se menţionează dacă au existat acte de violenţă morală sau fizică, dacă soţul pirit manifesta dezinteres pentru viaţa de familie, dacă intreţinea relaţii extraconjugale, dacă era consumator de băuturi alcoolice, dacă au existat despărţiri etc.
- dacă se solicită cheltuieli de judecată

Soţul reclamant trebuie să depună personal acţiunea la judecătorul de serviciu de la Judecătoria in raza căreia se află ultimul domiciliu comun al soţilor, in două exemplare dacă soţii nu au copii minori şi in trei exemplare dacă au. in unele oraşe mici există regula ca acţiunile de divorţ să fie depuse direct la Preşedintele Judecătoriei, deoarece instanţa are obligaţia ca, la inceput, să incerce impăcarea celor doi soţi.

La acţiune se ataşează o serie de acte:

- certificatul de căsătorie in original. Dacă acesta este pierdut sau este reţinut de către soţul care nu este de acord cu divorţul, este nevoie ca persoana in cauză să se adreseze serviciului de stare civilă unde a fost incheiată căsătoria şi să solicite un duplicat.
- copiile actelor de naştere ale copiilor (cind e cazul)
- certificate medico-legale (cind e cazul). Este recomandabil ca acestea să nu se depună in original, pentru a evita sustragerea lor de către celălalt soţ.
- chitanţa doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru. Taxa judiciară de timbru este de 39 lei dacă cererea se intemeiază pe art.38 alin.1 şi 2 din Codul Familiei şi 68.000 lei dacă este intemeiată pe art.38 alin.3 din Codul fam. sau dacă soţul reclamant nu are venituri.
Acestă taxă se plăteşte la CEC, in contul judecătoriei la care se introduce acţiunea de divorţ.

Fiindca aveti un copil minor va trebui sa fie citata si Autoritatea tutelara pentru a se vedea cui ii va fi minorul incredintat.
Nu...sotul nu e de acord cu divortul...am tatonat terenul iar el mi-a spus ca nu o sa semneze niciodata..dar el nu stie caci copilul nu e a lui...
Atit timp cit nu stie nimeni de copil lasati lucrurile asa, in rest instanta cu cerere de divort cu copil, si problema va fi cui i se va incrdinta copilul, problema care se poate rezolva amiabil prin acordul celor doi sau conflictual prin instanta

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii ContSters223629 ContSters223629 buna ziua. as dori, prin amabilitatea dvs, sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: sunt casatorita, despartita in fapt de mai multe luni. am conceput un ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)
Divort si tagada de paternitate Majda Majda As avea și eu o întrebare ,am o problema mai mare sa zic așa ,am căsătorită in trecut, nu am divorțat până în 2009, deoarece fost soț nu se ... (vezi toată discuția)