Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o prietena si-a dat demisia la insistentele sefului deoarece, conform lui, "gresea" frecvent. O luna mai tarziu s-a dus sa isi recupereze cartea de munca, dar seful/patronul firmei a refuzat sa i-o dea pe motiv ca angajatul a gresit (desi nu este dovedita vinovatia angajatului) si el doreste sa isi recupereze o paguba de la angajat. Prin urmare nu ii da cartea de munca pana cand nu achita o anumita suma de bani considerata de angajator ca fiind paguba pricinuita (desi repet, nu a fost verificata greseala de nici o comisie si nu s-a constatat ca greseala intr-adevar este cauzata de angajatul respectiv).
Este legal asa ceva? Cum se poate recupera cartea de munca in acest caz?
Nu este legal ci cat se poate de ilegal, un abuz frecvent al angajatorului .
Solutia este simpla, o adresa catre angajator prin care se solicita ca in data x ora x la sediul societatii sau acolo unde este carnetul, sa i se predea carnetul de munca intrucit la data incetarii relatiilor de munca societatea a refuzat predarea acestui act cu regim special care se preda personal titularului pe baza de proces verbal de predare primire .
Cu specificatia in final ca in caz contrar si continuarea refuzului de a se preda acest act se va adresa catre ITM .
Nu cred ca angajatorul detine la sediu carnetul de munca.
Incercati la ITM sa va duceti si sa va ridicati carnetul de munca.
Aveti o copie a deciziei de incetare a raporturilor de munca?
Carnetul de munca nu poate fi retinut decat de organele de cercetare penala care elibereaza o dovada in acest sens.
Nu poate fi retinut carnetul de munca pentru a putea recupera un prejudiciu.
In cazul in care ar avea ceva de recuperat de la dvs. ar trebui sa promoveze o actiune pe care instanta sa o si admita.
Pornind de la premisa ca le-ati da acea suma de bani si paguba ar fi reala, ce va face sa credeti ca nu vor promova si o actiune impotriva dvs.?
Asa ca nu mai pierdeti timpul cu angajatorul si mergeti direct la ITM.
In primul rand va multumesc pentru raspuns. Am aflat ca din pacate se pare ca angajatul nu detine o copie a demisiei.
Fara aceasta copie dupa demisie nu poate recupera carnetul de munca de la ITM (in cazul in care este la ITM si nu la sediul firmei)?
modelul de plangere este bunicel,puteti cere de la itm o copie de pe decizia de incetare a contractului de munca si apoi cartea de munca care poate fi la itm chiar