avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum se sanctioneaza?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum se sanctioneaza?

prietena mea a fost agresata si lovita de un individ in stare de ebrietate in urma unor jocuri sportive amicale.am intervenit sa o apar si i-am aplicat individului o lovitura in fata.dupa aceasta prietenii nostri au sarit sa ne desparta si toti am plecat acasa.intre timp individul a obtinut certificat medicolegal.stiu doar ca a beneficiat de ingrijiri medicale minore(are 2 copci la buza),insa nu stiu cum se sanctioneaza aceasta infractiune.pur si simplu mi-am aparat prietena,ea nu putea sa se protejeze.mentionez ca prietena mea nu prezinta semne vizibile ale lovirii.cum trebuie sa procedam in acest caz si care sunt sanctiunile pt aceasta fapta.va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 00:53, 17 August 2010
Probabil s-a depus plangere pentru savarsirea infractiunii de loviri sau alte violente prevazuta de art. 180 Cp. Se va retine totusi situatia de fapt, iar daca veti fi totusi tras la raspundere penala probabil veti scapa cu o amenda, asta daca sunteti la prima abatere.
fapta s-ar incadra la infractiunea prevazuta de art 180 c.p. insa puteti dovedi ca ati actionat in legitima aparare pt a se putea obtine o hotarare de achitare.
Chiar daca prietena dvs. nu are semne vizibile si deci nu va obtine un certificat medico-legal poate depune plangere impotriva acelei persoane -plangere intemeiata pe disp.art 180 al.1 c.pen- lovire si alte violente.
Plangerea se depune fie la politie fie la parchetul de pe langa judecatoria careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.
Plangerea trebuie dovedita cu 2 martori si se depune in termen de 60 de zile de la data cunoasterii faptuitorului.
In privinta dvs., inteleg ca discutam de aceeasi infractiune dar pe varianta cu certificat medico-legal adica cu zile de ingrijiri medicale pana la 20 de zile-art.180 al. 2- fapta care se sanctioneaza cu pedeapsa de 3luni- 2 ani sau amenda.
Angajati avocat pentru ca se poate proba ( cu 2 martori ) imprejurarea in care ati intervenit si invocata legitima aparare -cauza care inlatura raspunderea penala.
De asemenea, mai trebuie sa stiti ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala.;)
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
in cazul in care acest individ a depus plangere mi se va deschide dosar penal,adica aceasta fapta imi va afecta in vreun fel cazierul?
daca veti proba ca ati actionat in legitima aparare veti fi achitat si nu va afectat in niciun mod cazierul judiciar.

Alte discuții în legătură

Mi-am batut prietena shi ea s-a dus la politzie ... help ! yooohooo yooohooo Am batut-o ... shi`a luat certificat medico-legal de 9 zile shi a stat in spital 3-4 zile ... am primit o citatzie sa ma prezint la politzie ... scrie nr de ... (vezi toată discuția)
Lovire marcica marcica In urma unei loviri soldata cu ingrijiri medicale de 9-10 zile poate fi fapta penala? Si ce despagubiri pot optine? (vezi toată discuția)
Ochi vanat ContSters169949 ContSters169949 buna ziua... am si eu o intrebare .. in urma unei incaierari un amic s-a ales cu un ochi vanat mi-a facut reclamatie la politie.. ce s poate intampla... ? tin ... (vezi toată discuția)