avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ajutor Speta Reala.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ajutor Speta Reala.

Vă rog frumos să mă ajutaţi în următoarea speţă reală:
Într-un dosar penal sunt constituit ca parte vătămată precum şi parte civilă încă din cursul urmăririi penale.
Dosarul penal este pe art. 246 Cp.
La judecătorie ca primă instanţă sentinţa a prevăzut achitarea pe baza art. 10 lit b Cpp, lăsând nesoluţionată acţiunea civilă.
Nu am depus apel la sentinţă.
Au depus apel Parchetul precum şi alte părţi vătămate-părţi civile.
La tribunal ca instanţă de apel prin decizie s-a admis apelul Parchetului şi a celorlalte părţi vătămate-părţi civile, prin achitarea inculpaţilor pe art 10 lit b indice 1 Cpp.
În urma acestei decizii s-au acordat despăgubiri civile doar acelor părţi vătămate-părţi civile care au depus apel.
Am depus recurs împotriva acestei decizii din recurs.
În acest moment trebuie să depun motivele de recurs. Problema este că nu ştiu cum să motivez şi nici nu ştiu ce să cer instanţei prin aceste motive ( casare ?) pentru a obţine despăgubirile civile.
[b]Pot susţine că apelul Parchetului depus la instanţa de apel ( care este clar în defavoarea inculpaţilor) este în favoarea mea pe parte civilă? În motivele de apel depuse de Parchet se cere „în temeiul art. 379 alin. 2 Cpp vă solicităm admiterea apelului, desfacerea sentinţei apelate şi pronunţarea unei hotărâri temeinice şi legale”, în rest fiind doar motivarea punctuală a apelului pe baza sentinţei.
Menţionez că nu se mai poate depune vreo acţiune în răspundere civilă delictuală, fiind prescrisă (procesul durează de vreo 5 ani).
Vă mulţumesc pentru orice sugestie.
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 09:52, 17 August 2010
Nu cred ca aveti mari sanse in recurs in conditiile in care nu ati formulat apel.
In situatia in care ati cerut despagubiri in dosarul penal si instanta nu le-a acordat, cred ca le puteti cere, in conditiile in care le puteti dovedi, pe cale civila, separata, in termen de 3 ani de la pronuntarea sentintei penale prin care nu vi s-au acordat din eroare.
Parerea mea ca, daca instanta nu a solutionat si calea civila, iar dvs nu ati facut apel, puteti cere, pe cale civila, separata, in termen de 3 ani de la pronuntarea sentintei penale.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel peste termenul legal melinaR melinaR apelul formulat de partea vatamata si de procuror la o sentinta penala din data de 15.11.2007 este formulata la data de 26.06.2008 ce se poate face procesul in ... (vezi toată discuția)
Nemulțumit de hotărârea judecătorească. cum ar trebui să procedez dacă vreau daune morale de la inculpat? marius15g marius15g Buna ziua ! Sunt nemulțumit de hotărâre judecătorească adusa inculpatului. Eu in calitate de parte vătămată vreau sa ii cer daune morale. Ce este de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - vatamare corporala grava c_serban c_serban Am sa incerc sa va prezint, cat mai succint posibil, cazul sotului meu si apoi va voi ruga sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari. In 17 noiembrie ... (vezi toată discuția)