avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua. In urama separarii parintilor mei am fost incredintata mamei iar tatalui i-sa impus plata unei pensii alimentare. Acesta a platit cad si cand pana la varsta majoratului moment in care eu am facut din nou actiune in instanta. S-a stabilit si atunci o suma, modica ce-i drept , suma pe care nu a achitat-o decat 2 luni de la pronuntarea hotararii. De atunci nu am mai facut actiuni in instanta desi mi-am continuat studiile. Doresc sa stiu daca in aceasta situatie mai pot face ceva pentru a primi retroactiv sumele datorate. Mentionez ca in 2009 mi-am incheiat studiile acum fiind salariata.
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 10:55, 17 August 2010
Actiune in pretentii.
Termenul de prescriptie este de 3 ani.Socotiti 2010-3ani, din care scadeti si perioada 2009-2010(mai exact nr de luni) in care nu mai aveati dreptul la pensie.Nr de luni cumulat il inmultiti cu suma datorata si aceea este suma totala pt care puteti formula actiunea in pretentii, care se timbreaza la valoare.
Puteti face plangere penala intrucat neplata pensiei timp de 2 luni constituie infractiune. Pensia o puteti primi doar pana la 25 de ani daca sunteti in continuarea studiilor si nu sunteti angajata.
Puteti sa-l executati silit in baza ultimei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile pe care ati obtinut-o, pe perioada de timp cuprinsa intre ultima plata si incetarea strudiilor d-voastra, desigur daca mai sunteti in termenul in care puteti executa silit o asemenea obligatie - banuiesc totusi ca sunteti in termen, intrucat obligatia este succesiva.
avocat Cristina Popescu

in ceea ce priveste infractiunea prevazuta de art.305 cod penal, avand in vedere decizia X din 2008 a ICCJ privind infractiunile continue, este tardiva o asemenea plangere; imi pare rau, dar cunosc din proprie experienta acest aspect.
avocat Cristina Popescu
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Cristina Popescu, Avocat
De acord cu avocat Cristina Popescu.
Solutia consta in punerea in executare a ultimei hotarari judecatoresti, in vederea recuperarii sumelor datorate cu titlu de pensie de intretinere si neachitate.
Numai ca, la acest moment puteti sa solicitati numai sumele pentru care nu a intervenit implinirea termenului de prescriptie, respectiv numai sumele care nu sunt mai vechi de 3 ani.
Se are in vedere faptul ca pentru fiecare suma datorata lunar, curge un termen de prescriptie distinct.
Av. Mihai Vaduva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara student + retroactiv Deeutzik Deeutzik Buna ziua,am 19 ani si voi fi studenta in octombrie si as dori niste informatii legate de pensia alimentara. M-am informat si am auzit ca pot primi chiar daca ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare o mama adevarata o mama adevarata Am divortat definitiv si irevocabil din aprilie 2010. Fostul sot nu a platit pensia alimentara niciodata de cand am introdus actiunea de divort..adica din ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu cetatean strain geo3vio geo3vio ce sanse am sa recuperez o suma de bani de la un cetatean german pe care am trimis-o prin western union,asta intamplandu-se acum 3 ani,pe cale juridica,singura ... (vezi toată discuția)