avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara student + retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara student + retroactiv

Buna ziua,am 19 ani si voi fi studenta in octombrie si as dori niste informatii legate de pensia alimentara. M-am informat si am auzit ca pot primi chiar daca am implinit varsta majoratului atata timp cat urmez studiile in continuare. Mentionez ca nu tin legatura cu tatal meu care nu mi-a platit pensia alimentara aproape niciodata. In anul 2002 mama l-a dat in judecata iar in urma unei hotarari judecatoresti trebuia sa primesc lunar suna stabilita de 45 lei dar de atunci am primit doar cateva luni trimise prin intermediul tatalui acestuita (bunicul)si atat. As dori niste informatii despre ce ar trebui sa fac in acest caz, daca il pot da in judecata avand in vedere ca sunt majora deoarece mama mea s-a saturat sa umble pe la judecatorie pentru ca platea 2-3 luni iar apoi nimic. Ce ar trebui sa fac in acest caz si daca pot primi retroactiv din banii care trebuia sa mi-i trimita? si ce pot face in continuare pentru a primi bani in continuare si in timpul facultatii si bineinteles pensia actuala as dori sa fie recalculata de la data ultimei hotarari judecatoresti din 2002?:((
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 22:15, 24 August 2010
puteti sa ii faceti plangere penala. si va plati ca vrea, ca nu vrea retroactiv pensia.
puteti pune in executare hotararea anterioara si recupera suma pe ultimii 3 ani.
il puteti chema in judecata pe tatal dvs pt stabilire pensie, v-ar ajuta sa-i stiti adresa si locul de munca. depuneti dovada ca sunteti studenta
Puteti cere prin o actiune in instanta, in nume propriu, pensie de intretinere, dar trebuie sa depuneti dovada ca va aflati in continuarea studiilor (adeverinta de la institutia de invatamant in cadrul careia ati fost admis(a). Depuneti si copie dupa actul de nastere, precum si copia sentintei vechi, prin care el a fost obligat la pensie.Mai trebuie sa indicati locul de munca al tatalui,sau daca este pensionar.. etc. iar daca nu lucreaza , se va stabili cuantumul pensiei , raportat la venitul minim pe economie.)
Cu prtivire la pensia neplatita, mama dvs trebuia sa faca o plangere, dupa doua luni consecutive de neplata a pensiei (abandon de familie).


Pensia alimentara va era datorata pana la majorat. Dupa implinirea varstei de 18 ani trebuia sa va actionati tatal in instanta in vederea stabilirii pensiei de intretinere pentru major, facand totodata dovada faptului ca va aflati in continuarea studiilor (liceul).
Pentru pensia neplatita, avand in vedere termenul general de prescriptie de 3 ani, veti putea recupera sumele datorate numai pe ultimii trei ani, de fapt doi ani anteriori implinirii varstei de 18 ani. Fiind o obligatie succesiva, pentru fiecare suma in parte termenul curge diferit. Cu cat lasati timpul sa treaca fara a face nimic, cu atat veti avea mai putin de recuperat datorita prescriptiei. Pentru perioada 18 -19 ani, in lipsa hotararii de stabilire a pensiei pentru major, tatal nu va datoreaza minic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate Adi99 Adi99 Cand am plecat definitiv in strainatate, copiii erau minori si tatalui lor i se retinea lunar pensia alimentara convenita. Cand fiica cea mare a implinit 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara magda nicorescu magda nicorescu sunt divortata de multi ani. fostul sot a platit pensie alimentara pana acum 4 ani cand a plecat de la serviciu prin ordonanta. de atunci nu am mai primit ... (vezi toată discuția)