avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

sunt divortata de multi ani.
fostul sot a platit pensie alimentara pana acum 4 ani cand a plecat de la serviciu prin ordonanta.
de atunci nu am mai primit bani .
mentionez ca fiica mea are in acest moment 19 ani dar abia anul acesta a terminat liceul.
din toamna este studenta la universitatea de stat, la forma de invatamant FR.
exista vreo sansa de a recupera ceva bani din ultimii 4 ani de cand nu am mai primit pensie?va primi pensie si pe timpul facultatii?ce trebuie sa fac?multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:47, 5 August 2010
puteti sa il dati in judecata pt a va plati pensia retroactiv.fiica dvs nu mai beneficiaza de pensie alimentara avand in vedere ca va fi studenta la fara frecventa.
cel mai simplu, plangere penala pentru ca este mai usor de recuperat banii.
Ati omis sa specificati daca in hoatararea prin care a fost stabilita pensia de intretinere este specificat faptul ca tatal datoreaza pensie pana la majorat sau pana la finalizarea studiilor.
De regula, pensia de intretinere este acordata pana la majorat, iar daca majorul isi continua studiile va trebui sa faca dovada acestora si sa isi actioneze parintele in instanta in vederea stabilirii pensiei de intretinere pentru major.
Fiica dv in momentul in care a implinit 18 ani trebuia sa isi cheme tatal in instanta in vederea stabilirii pensiei de intretinere pentru major, atasand cererii adeverinta care sa ateste ca se afla in continuarea studiilor.
In lipsa hotararii, pentru perioada 18 -19 ani ai fetei, tatal nu ii datoreaza nimic. Veti putea recupera numai sumele pe ultimii doi ani pana la majoratul fetei, daca nu cumva si pentru unele din aceste sume a intervenit prescriptia (depinde de data de nastere a fetei). Pensia de intretinere fiind o prestatie periodica si termenul de prescriptie curge diferit pentru fiecare suma in parte.
Daca fiica dv doreste pensie de intretinere pe perioada facultatii, va trebui sa faca dovada in instnta ca forma de invatamant pe care o urmeaza o pune in imposibilitatea gasirii unui loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara student + retroactiv Deeutzik Deeutzik Buna ziua,am 19 ani si voi fi studenta in octombrie si as dori niste informatii legate de pensia alimentara. M-am informat si am auzit ca pot primi chiar daca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara maria clara maria clara Buna ziua! Am divortat in urma cu 3 ani. Am o fiica in varsta de 22 de ani,studenta la buget, careia tatal ei nu i-a platit niciodata pensie alimentara si de ... (vezi toată discuția)
Probleme pensie alimentara iza.m iza.m Buna ziua. Am 19 ani si sunt studenta la buget. Parintii mei au divortat de 15 ani. In urma unui proces, care a avut loc abia in 2006 s-a stabilit ca tatal ... (vezi toată discuția)