Buna ziua! Am divortat in urma cu 3 ani. Am o fiica in varsta de 22 de ani,studenta la buget, careia tatal ei nu i-a platit niciodata pensie alimentara si de un an si jumatate nu ii mai da nici un ban. u am solicitat pensie alimentara dupa divort crezand ca ne vom intelege. aAcum fiica mea isi doreste sa obtina acest drept. Cum trebuie sa procedeze, ce acte sunt necesare. Va multumim!
Fiica dvs,in nume propriu,fiind majora,va formula la instanta pe raza careia domiciliaza tatal actiune prin care sa solicite obligarea acestuia la prestarea unei pensii de intretinere ,avand in vedere faptul ca este studenta si nu este incadrata in munca.
Va indica locul de munca de al tatalui si sediul acestuia , va depune copie de pe cerificatul de nastere ,de pe hotararea de divort a parintilor si adeverinta de la institutia de invatamant unde studiaza, care sa ateste ca este studenta.
Instanta il va obliga pe tatal fetei la prestarea unei pensii de intretinere pana la terminarea studiilor fetei dvs.,nu mai tarziu de implinirea de catre aceasta a varstei de 26 de ani
Pentru sumele restante va puteti adresa executorului judecatoresc sau puteti formla o plangere penala la politie/parchet pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.
Daca la momentul divortului instanta nu a dispus si obligarea fostului sot la plata pensiei de intretinere, inseamna ca fiica dv era majora nemaifiind nici cazul incredintarii unuia dintre parinti. In lipsa existentei unei decizii a instantei privind stabilirea obligatiei de intretinere nu se pune problema vreunei plangeri penale pentru abandon sau recuperarea semelor prin intermediul executorului (nu aveti ce recupera).
Pe de alta parte continuitatea obligatiei de intretinere pentru major (cazul fiicei dv) curge in baza existentei unei hotarari prin care a fost stabilita pensia in timpul minoritatii ( nu este cazul la fiica dv).
Actele necesare introducerii actiunii stabilire pensie major sunt:
-certificat nastere in copie xerox,
-sentinta de divort a parintilor - legalizata in copie xerox,
-adeverinta de la institutia de invatamant pe care o frecventeaza fiica,
Toate acestea se depun in dublu exemplar alaturi de actiunea care se va depune la fel in dublu exemplar.
Titularul actiunii-fiica dvs.
De asemenea daca tatal realizeaza venituri va trebui sa indicati instantei locul de munca al acestuia pentru a putea fi efectuata prin intermediul instantei o adresa cu privire la veniturile realizate de catre acesta.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.