avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru student

Am o fata de 20 de ani, tatal ei fiind acum stabilit in Austria a refuzat sa mai plateasca pensie alimentara spunand ca facultatea Nicolae Titulescu nu este acreditata.Este posibil asa ceva?
Cel mai recent răspuns: ContSters60093 , utilizator 13:18, 18 Octombrie 2009
El are aceasta obligatia legala de a plati pensia alimentara. Ii puteti face proces pentru abandon de familie.Pensia alimenara se plateste pana la 26 de ani. Faceti dovada ca fata este studenta ,iar sotul risca inchisoarea -trebuie sa pastrati chitantele de plata .
Informatia pe care v-a furnizat-o nu e valabila , si , chiar daca respectiva facultate nu ar fi fost acreditata , tot ati beneficia de pensia de intretinere.

Avand in vedere ca fiica userului are peste 18 ani , poate introduce sigura o plangere penala prealabila avand ca obiect infractiunea de abandon de familie, nemaifiind necesara reprezentarea sau incuviintarea , in vederea unei asemenea sesizari.


Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
E trist cand unii parinti se eschiveaza de la plata pe care legea a stabilit o ca drept al copilului. Pana la varsta de 26 ani,copilul care frecventeaza cursurile unei institutii de invatamant superior, are dreptul sa primeasca pensie de intretinere.In consecinta , fiica dvs. poate face plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie(art.305 C. pen.), la Politie sau la Parchetul de pe langa Judecatoria de unde sunteti arondata.Daca insa ,hotararea judecatoreasca prin care sotul era obligat la plata acestei pensii prevede "pana la implinirea majoratului", fiica poate introduce actiune in instanta pentru plata pensie intretinere.
In primul rand ar trebui sa ne spuneti daca tatal mai este obligat la plata pensiei de intretinere. De obicei, instanta stabileste plata pensiei pana la majoratul copilului. De la aceasta data parintele nu mai este obligat legal la a efectua plata pensiei de intretinere, dar copilul are posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata solicitand obligarea parintelui la plata pensiei de intretinere pe perioada cat urmeaza cursurile facultatii.
Daca nu s-a solicitat obligarea acestuia la plata pensiei, nu se poate discuta de abandon de familie, insa aveti posibilitatea sa intentati o actiune privind plata pensiei de intretinere. Va trebuie adeverinta de la facultate ....
Multumesc din suflet pentru raspuns, procesul pt pensia alimentara s-a desfasurat prin ministerul de justitie, a avut loc in Austria, el locuind acolo de peste 15 ani.A platit primul an de facultate doar 100 euro, desi in hotarare scrie ca este obligat la plata unei pensii de 150 euro, iar incepand din aceasta luna nu a mai platit deloc specificand ca atata timp cat facultatea nu este acreditata desi sunt cursuri la zi, legea nu-l mai obliga sa plateasca pensie alimentara.In hotararea tribunalului este mentionat ca trebuie sa-i plateasca pensie atata timp cat este student si nu are alt venit.Din pacate de 10 ani el refuza sa o viziteze...asta e cel mai dureros...

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere datorata de tata pensionar unui copil student Lylyca Lylyca Buna ziua Va rog sa ma lamuriti intr-o chestiune legata de pensia de intretinere pentru fiica mea, in cazul divortului parintilor. Dupa trecerea la pensie a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentarã la 20 de ani alexma alexma Bună ziua/seara! Abia am împlinit vârsta de 20 de ani. Tatăl meu nu s-a implicat deloc în creșterea mea, nu mi-a dat niciodată pensia ... (vezi toată discuția)