avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme pensie alimentara

Buna ziua. Am 19 ani si sunt studenta la buget. Parintii mei au divortat de 15 ani. In urma unui proces, care a avut loc abia in 2006 s-a stabilit ca tatal meu sa-mi plateasca 150 lei lunar pensie alimentara, suma pe care o plateste pana in momentul de fata si care mi se pare foarte mica, avand in vedere ca a lucrat in invatamant 35 de ani si dupa calculele mele avea in jur de 2000 lei salar,acum dansul s-a pensionat si sustine ca dupa ce eu am implinit 18 ani nu este obligat sa plateasca nimic,dar el o face din "bunavointa".
Acum eu as vrea sa stiu daca am dreptul la pensie alimentara dupa 18 ani atat timp cat sunt studenta la buget? Daca sunt sanse sa primesc retroactiv vreun ban din pensia neplatita pana in 2006? Si cum as putea sa aflu daca ar trebui sa primesc o suma mai mare decat cea care mi-o da in prezent?
Multumesc anticipat, Izabella.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 19:13, 4 Iulie 2010
1.Aveti dreptul pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 ani.
2.In prezent nu mai puteti sa ii solicitati pensia neachitata inainte de 2006, deoarece termenul de prescriptie este de 3 ani.
3.Solicitati pe instanta majorarea pensiei de intretinere, si astfel veti vedea ce venituri are, si daca sunteti indreptatita a primi o pensie mai mare.
Multumesc pentru raspuns. As mai avea o nelamurire. Daca judecatoria hotareste ca suma nu ar trebui marita, atunci eu voi suporta cheltuielile de judecata?
nu sunt cine stie ce cheltuieli de judecata deccat daca tatal dvs isi pune avocat
Imi cer scuze,dar as mai avea o intrebare: Totusi cum pot sa aflu valoarea actuala a venitului dansului,avand in vedere ca din octombrie 2009 dansul s-a pensionat pe caz de boala? Caci asa as putea sa fac si eu un mic calcul, caci nu-mi permit sa suport cheltuielile unui proces. :(
Multumes foarte mult
Sfatul meu ar fi ca mai intai sa purtati o discutie cu tatal dv sa vedeti cu cat si daca va poate ajuta, pensionat fiind pe caz de boala. Daca procesul de stabilire a pensiei de intretinere a avut loc in anul 2006, la vremea respectiva erati minora, iar instantele, de regula, obliga la plata pensiei de intretinere pana la majorat. In prezent, dv fiind majora si aflandu-va in continuarea studiilor, va trebui sa il actionati mai intati in judecata pe tatal dv in vederea stabilirii pensiei de intretinere pentru major. In lipsa unei asemenea hotarari, tatal dv nu este obligat sa va plateasca nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilite pensie de intretinere- la pronuntare, creditorul va avea 26 de ani dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unui proces pentru pensie alimentara,iar beneficiarul a implinit varsta de 26 de ani,el fiind student, si a depus cererea inainte cu 6 luni de a ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani patrascu_mada86 patrascu_mada86 buna ziua Am 24 de ani si anual acesta m am inscris la facultate.parintii sunt divortati de 17 ani,am primit pensie alimentara pana la 18 ani dupa care m ... (vezi toată discuția)
Cum obtin pensia alimentara in situatia de fata??? frampolarbear frampolarbear Am si eu o mica poveste, parintii mei au dat divort in octombrie 2007 cand eu aveam 19 ani, acum am 20 in iulie 2008, in octombrie 2007 am intrat la facultate ... (vezi toată discuția)