avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum obtin pensia alimentara in situatia de fata???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum obtin pensia alimentara in situatia de fata???

Am si eu o mica poveste, parintii mei au dat divort in octombrie 2007 cand eu aveam 19 ani, acum am 20 in iulie 2008, in octombrie 2007 am intrat la facultate pe loc bugetat, la divortul parintilor eu nu am cerut pensie alimentara tatalui cazand cu el de comun acord ca imi va plati o suma lunar pentru intretinere.totul a fost bine lucrurile au descurs asa cum stabilisem.In aceasta vara am decis sa imi inghet anul la acea facultate si sa merg la o postiliceala cu acelasi profil , la aflarea vestii tatal meu a decis sa nu imi mai plateasca nici un leu pentru intertinere( probabil a platit pana atunci de frica unui proces din care as fi putut obtine probail o suma mai mare decat cea oferita de el) acum eu vreau sa stiu in ce masura mai pot obtine o pensie alimentara de la el daca urmez acea scoala postliceala cu taxa?? tin sa precizez ca mama este in strainatate si ma intretine si ea cu o suma destul de buna (300euro lunar).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:57, 6 Iulie 2008
Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti.
Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 26 ani.
Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Puteti introduce o actiune in instanta prin care solicitati obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere.
La momentul introducerii actiunii de pensie trebuie sa aveti dovada ca urmati o institutie de invatamant care nu va permite sa lucrati.
Astfel, dv. sunteti deja inscris la aceasta postliceala? Ce program veti avea (sunt postliceale care permit munca in timpul zilei, cursurile fiind seara, similar unor mastere).
In functie de asta introduceti actiunea.
Postlicceala va avea cursuri de zi ca un liceu normal de zi 6-7 ore pe zi de curs. dar eu eram mai agitat de faptul daca ma afecteaza chestia cu facultatea si acum cu postliceala.si daca are vreo relevanta suma trimisa de mama.
Nu inteleg cum adica "daca ma afecteaza chestia cu facultatea si acum cu postliceala"? Nu vad cum, nu ma pot gandi la niciun mod in care sa va afecteze.
Nu are nicio relevanta suma mamei, decat daca tatal poate demonstra ca aceasta e suficienta pentru a va intretine.
Deci tatal meu stia ca am intrat la facultate la loc bugetat si banuiesc el mi-a platit suma respectiva de frica pensiei alimentare care ar fi putut fi o suma mai mare, acum profita de faptul ca sunt la o postliceala cu taxa si crede ca nu va mai fi nevoie sa imi plateasca pensie sau eventual o suma mult mai mica.Cand ma prezint in fata instantei pentru a cere pensie alimentara pe ce criterii se bazeaza instanta la calucularea sumei, se ia in calcul spre exemplu banii trimisi de mama, cheltuielile cu chiria, taxele de scolarizare, aici ma refer la orice fel de cheltuieli ce pot fi dovedite cu chitante si acte.??

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil CatanaNelu CatanaNelu Cei doi copii ai mei au fost incredintati in urma divortului spre custodie fostei sotii si am fost obligat la plata pensiei de intretinere copii, dar pana la ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie alimentara se prescrie ? AlexandruG. AlexandruG. Buna ziua. Sotia mea are o fata dintr-o casatorie anterioara, iar in urma divortului s-a stabilit sa plateasca o pensie alimentara pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters155784 ContSters155784 am si eu o problema : parintii mei sunt divortati de 3 ani si primesc pensie alimentara de la mama,acum am terminat liceul si deja mama nu mi-a mai trimis ... (vezi toată discuția)