avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Apelez la sprijinul dumneavoastra pentru urmatoarea problema :
Bunicul meu din partea mamei a decedat in 1992 . In urma succesiunii de la aceea vreme , mama mea si cei 2 frati ai ei au renuntat la masa succesorala - sper ca m-am exprimat corect - in favoarea bunicii mele .
Bunica a mai mostenit un teren cu imobil , in urma unei succesiuni din anul 1977 , dupa o sora de a ei – detine certificat de mostenitor - imobil care a fost atribuit la intelegere intre bunicii mei si fratii mamei , sa revina mamei mele , care figureaza ca platitor de impozit la primarie – pentru acel teren si imobil - din anul 1977 si pâna in prezent , desi nu figura intabulat nici pe bunica. In acel imobil am locuit efectiv 3-4 ani impreuna cu parintii si surorile mele . In anul 1993 , tatal meu a decedat , iar in anul 2004 a decedat si mama . Toate taxele pentru utilitati la imobilul „atribuit” mamei , au fost achitate de mine dupa decesul acesteia (impozit , energie electrica , etc.) .Contractul pentru furnizarea energiei electrice este tot pe numele mamei .
Anul acesta a decedat si BUNICA din partea mamei .
Ce posibilitati de a obţine terenul si imobilul pentru care mama figurează ca platitoare de impozit din anul 1977 , as avea eu si cele 2 surori ale mele , avand in vedere ca la o eventuala succesiune ar participa si cei 2 unchi ai mei – fratii mamei ?
Precizez ca acel imobil a fost renovat in cursul anului 2003 pe cheltuiala mamei , a mea şi a surorilor mele .
Care ar fi solutia de a intabula terenul cu constructia respectiva , pe numele meu , avand in vedere ca surorile vor sa renunte la tot in favoarea mea .

Multumesc anticipat pentru indrumari .
Cel mai recent răspuns: ingeras_1013 , utilizator 16:45, 9 Octombrie 2007
Daca s-au inteles mai demult ca mama dvs. sa ramana in acea casa, probabil se vor tine de cuvant cei 2 frati si nu vor ridica pretentii acum.
Faceti succesiunea dupa bunica, iesirea din indiviziune si ceilalti 2 frati sa renunte la casa. Mama dvs. ramane cu casa, fiind mostenitoarea bunicii, apoi va face dvs. contract de vanzare-cumparare.
In cazul in care mama dvs. nu se intelege cu fratii sa renunte la casa, nu ramane decat sa va judecati.
cristina chiva a scris:

Daca s-au inteles mai demult ca mama dvs. sa ramana in acea casa, probabil se vor tine de cuvant cei 2 frati si nu vor ridica pretentii acum.
Faceti succesiunea dupa bunica, iesirea din indiviziune si ceilalti 2 frati sa renunte la casa. Mama dvs. ramane cu casa, fiind mostenitoarea bunicii, apoi va face dvs. contract de vanzare-cumparare.
In cazul in care mama dvs. nu se intelege cu fratii sa renunte la casa, nu ramane decat sa va judecati.


Din pacate , dupa cum reiese din mesajul pe care l-am postat , mama e decedata inaintea bunicii . In aceasta situatie , eu si cele doua surori ale mele putem deschide succesiune dupa bunica , avand in vedere ca unul din fratii mamei refuza acest lucru , din cauza taxelor , iar celalalt frate este dezinteresat total .
Daca nici bunica nu avea act de proprietate pe casa si curte, puteti sa faceti actiune in constatare la judecatorie si obtineti act de proprietate direct pe numele dvs.
Succesiune dupa bunica puteti sa faceti tot prin instanta, caci va costa foarte putin. ( 20 lei + onorariu avocat). Dar daca bunica nu avea act de proprietate pe acel teren, nu aveti cum sa-l introduceti in masa succesorala. Deci tot la actiune in constatare ajungeti. (uzucapiunea de 30 ani).
Vorbiti cu un avocat.
Am si eu o intrebare. Parintii mei au divortat, iar eu am fost incredintata mamei. In ciuda acestui fapt eu am fost crescuta de bunicii din partea tatalui. Bunicul a murit iar bunica inaite sa moara mi-a lasat mie si tatalui toate bunurile ei mobile si imobile. Cand a murit bunica eu eram inca minora si am fost data afara din casa de tatal meu pt ca nu am vrut sa renunt la testament. Atunci m-am mutat la mama mea insa in momentul in care am implinit 18 ani am fost data afara din domiciliul meu legal si de mama pe motiv ca nu renunt la testament. In acel moment am deschis o actiune de dezbatere a succesiunii de pe urma bunicii si un proces pt obtinerea pensiei alimentare din partea mamei.Problema este ca partajul succesoral a durat vreo 8 luni pana acum si este de-abia la jumatate iar eu nu am unde sa locuiesc acum. Am stat pe la niste prieteni dar acum nu mai ma pot tine. Acum as dori sa deschid un proces in care pe baza unei ordonante prezidentiale sa pot sa fiu introdusa in locuinta in care eu am testamentul pana la solutionarea partajului succesoral. Tatal meu insa sustine ca eu nu am fost data afara pt a demonstra ca procesul nu are baza, nu are revelanta. Eu am depus niste plangeri la politie cand am fost data afara din domiciuliu, dar nu am acces la acele plangeri, doar daca acest lucru este solicitat de o instanta. Pt ca dosarul sa aibe o baza ar trebui sa am deja toate actele. Ma tputeti ajuta si pe mine. Nu mai stiu ce sa fac, iar un avocat nu imi permit. Peste cateva zile am infatisare la tribunal iar eu nici macar nu stiu ce sa-i spun judecatoarei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire eminence eminence Buna ziua. Sper sa ma puteti ajuta in urmatoarea problema: Obiectul problemei este un imobil care va avea 3 mostenitori: eu si doi frati vitregi pe care tata ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)
Intrebare b79mirela b79mirela Buna ziua, Am si eu o intrebare referitor la urmatorul caz:\"Casa in care locuiesc este casa bunicilor tatalui meu si legal figureaza pe numele bunicilor, ... (vezi toată discuția)